Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.06.21
3303 0 Печатать

Рентна плату за користування надрами: які зміни підготував Кабмін

Мінфін розповідає про ключові запропоновані зміни в податковому законодавстві. Вони забезпечать збалансованість бюджетних надходжень.

Це можливо досягнути завдяки протидії схемам з ухилення від сплати податків, створенню прозорого конкурентного середовища та підвищенню ефективності використання економічних ресурсів.

Сьогодні йтиметься про рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин.

Наприклад, за 1 тону залізної руди (62% Fe CFR), яка сьогодні вже коштує більше 200 дол. США, рента становить за «бідну руду» 19,20 грн/т, за «багату руду» - 204 грн/т. Після запропонованих змін, цей показник складе 507,80 грн/т.

Отже законопроєкт № 5600 пропонує усунути можливості платника суб’єктивно визначати вартість корисної копалини та занижувати суму рентної плати.

Зокрема передбачено:

- запровадження визначення бази оподаткування за єдиним стандартом шляхом класифікації видобутої мінеральної сировини згідно з галузевими вимогами;

- запровадження диференціації ставок оподаткування руд заліза в залежності від розміру фактичної ціни реалізації визначеної, як середня вартість залізної руди за індексом IODEX 62% FE CFR China, за інформацією, що офіційно зазначена світовим інформаційним агентством Platts, та опублікованої на офіційному вебсайті Мінекономіки, у розмірі:

• 3,5%, якщо середня вартість залізної руди за податковий (звітний) період становить 100 доларів США і менше;

• 5,0%, - більше 100 та не перевищує 200 доларів США включно;

• 10,0%, якщо середня вартість становить більше 200 доларів США;

- встановити коригування бази оподаткування руд заліза на коефіцієнт сухої ваги товарної продукції (0,9).

По материалам Міністерство фінансів України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям