Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.07.21
5971 11 Печатать

Коли сплатити ЄСВ з нарахованих «лікарняних» та «декретних», якщо Фонд соцстраху затримує виплату коштів?

Відповідно до абзаців 7 та 10 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.7.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками ЄСВ є роботодавці – підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства, зокрема, для осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Пунктом 1 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (у редакції наказу Мінфіну від 21.12.2020 р. № 790) (далі – Інструкція № 449), визначено, що нарахування ЄСВ платниками здійснюється відповідно до ст. 7 Закону № 2464, порядок обчислення і сплати – до ст. 9 Закону № 2464.

Згідно з ч. 5 ст. 7 Закону № 2464 ЄСВ нараховується на суми, зазначені в частинах 1 і 2 ст. 7 Закону № 2464, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст. 9 Закону № 2464).

Обчислення ЄСВ платниками, зазначеними у абзаці 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 (підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, військовими частинами та органами, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства, зокрема, особам, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами), здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону № 2464 нараховується ЄСВ (абзац 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 та ч. 2 ст. 9 Закону № 2464).

Нараховані за відповідний календарний місяць суми ЄСВ сплачуються платниками не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується єдиний внесок (абзац 1 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464).

У разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем (п. 6 розд. IV Інструкції № 449).

Враховуючи зазначене вище, роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування.

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
12.07.21 08:30

А  как же  ФСС  выдаст просроченную задолженность предприятию,  когда  предприятие  уже  перечислило и ЕСВ  и  НДФЛ  и Вз  из только  начисленных  больничных?    По  совести было бы  из  счета ФСС  в момент полученного возмещения по больничных  -  восстановить  ( Вернуть ) на текущий счет удержанные налоги  а остальную  сумму выдать работнику.  А  они   снова заставляют перечислять удержанные налоги.  Совесть есть???????????????

Ответить
  • Наталья
12.07.21 14:12

Ольга,  ПКУ 168.1.2. Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу!!! В статті мова йде про ЄСВ.

Ответить
  • Марі
12.07.21 13:56

Ольга,І відколи це ЄСВ фінансується ФСС ?
Та і з ПДФО та військовим збором не так усе страшно. Перераховуєте належні суми з фінансування і одночасно сплачуєте менші суми по виплачуваній ЗП.

Ответить
  • Еленаник
12.07.21 10:50

Ольга, ну то Вьі, какя "совесть", там и слова такого не знали, не знают и знать не хотят. 

Ответить
  • Инесса
12.07.21 10:51

Денег нет,но вы держитесь!

Ответить
  • Надежда
12.07.21 11:42

КТО подскажет ,за какую дату выплачивают больничные??

Ответить
  • Юлия
12.07.21 12:06

Надежда, в пятницу пришли по заявке от 20.05.2021

Ответить
  • Надежда
12.07.21 15:15

ЮЛИЯ! СПАСИБО,

Ответить
  • Olga
12.07.21 15:56

И даже не такая уж проблема выплатить эти несчестные ЕСВ с больничных до 20 числа , все равно и платить прийдется, но потом при выплате больничных подавай в банк справку что ты уже оплатил ЕСВ, вот это отдельный прекрасный квест...

Ответить
  • Утомленная солнцем
13.07.21 17:10

Olga, у нас 20-21 годы на предприятии ,- сплошные больничные. Все компенсируются  ФСС с задержкой, налоги платим согласно ЗУ. С ПДФО и ВЗ, как уже выше сказали, проще, просто уменьшаем текущие платежи, с ЄСВ - прилагаю в PDF- формате платежку об уплаченном ЄСВ с суммы больничных, слежу за тем чтобы в назначении платежа при  выплате ЄСВ и больничного строго совпадали периоды (у меня Приват).

Ответить
  • Елена
13.07.21 18:30

На сайте ФСС есть даты по которым идут выплаты больничных

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям