Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.11.21
4947 11 Печатать

Перевірка наявності COVID-сертифікату є законною: роз’яснення МОЗ

Періодично у соцмережах можна побачити відео та публікації, де вказується, що демонстрація COVID-сертифікату чи довідки про вакцинацію – це розголошення медичної таємниці. Автори таких дописів стверджують, що ніхто не може вимагати показати відповідний документ, оскільки це порушення прав громадян. 

Дехто навіть сперечається із правоохоронцями, екіпажем транспорту чи співробітниками громадських закладів з приводу вимоги пред’явити документ про вакцинацію. 

Міністерство охорони здоров’я інформує, що відповідно до статті 391 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. 

Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих жодних відомостей немає. 

Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закон.

Наголошуємо, що норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документу про щеплення. 

Водночас, чинні карантинні норми передбачають, що на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. 

Тобто у вказаних закладах вже йдеться про можливість перевірки документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19. 

Для того, щоб обмеження жовтого чи червоних рівнів не стосувались громадських закладів чи масових заходів, співробітники чи організатор мають перевірити відповідні документи у відвідувачів. 

У випадку, якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, то суб’єкт господарювання має повне право відмовити у своїх послугах. У першу чергу йдеться про те, що заклади мають дотримуватись правил роботи в час карантину, затверджених Постановою Кабміну №1236. 

По материалам МОЗ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ирис
08.11.21 09:42

т.е. "стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою
" в "вакцинации" не имеет никакого отношения????? Или если у человека противопоказания он должен об этом все рассказывать т показывать  мед. документы????? Что за бред?

Ответить
  • Михаил
08.11.21 11:37

Ирис,если у вас противопоказания, то вы должны показать тест, поскольку сертификат о вакцинации вы не можете получить априори

Ответить
  • Муравей
08.11.21 10:18

Чомусь в аеропорті Хургади, ніхто про свої конституційні права не згадує, показують куплені ПЛРтести і бігом до моря. А тут диви які всі розумні!!!

Ответить
  • Ирис
08.11.21 11:52

Муравей, Вы думаете здесь есть такие?

Ответить
  • Лариса
08.11.21 10:59

Муравей, "куплені ПЛРтести" - это что за бред? Вы видели, как их покупали? Или Вы просто завидуете тем, кто позволяет себе оттыхать за границей? 

Ответить
  • Олена
08.11.21 10:55

Муравей,Хургада это другая страна и там ваши конституционные права до одного места

Ответить
  • Олена
08.11.21 11:40

Муравей, поїздки в Хургаду та на роботу мають неспівмірні періодичність та мету перебування...

Ответить
  • Любовь
08.11.21 13:53

так все таки. могут проверять или нет? цитата из документа ниже...
Наголошуємо, що норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документу про щеплення.Водночас, чинні карантинні норми передбачають, що на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. 

Тобто у вказаних закладах вже йдеться про можливість перевірки документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19. 

Для того, щоб обмеження жовтого чи червоних рівнів не стосувались громадських закладів чи масових заходів, співробітники чи організатор мають перевірити відповідні документи у відвідувачів.  

Ответить
  • Наталья
08.11.21 16:37

У полиции нет таких полномочий, как проверка наличия сертификата!!!! Это противоправное действие (ст. 365 УК Украины). 
Начинают гонять г.... по тазику. Никаких черезвычайных ситуаций или военных положений и прочих не введено.  Просто многие не хотят тратить время, нервы и деньги на доказывание того, что полиция и другие не имеют права требовать данные сертификаты! Ограничивают права где только могут. 
Прививка- дело каждого. Каждый из нас несет ответственность за свою жизнь.   

Ответить
  • *
08.11.21 20:00

*Коментар видалено*

Ответить
  • Перекатиполе
09.11.21 12:39

Делаю запрос в гугле "потерял сознание за рулем" и "Заснул за рулем" за период последнего месяца - бесконечное количество страниц с тысячами случаев ДТП по всем странам. Делаю такую же выборку за ноябрь 2018 - только два случая.
Нет, нет, ни в коем случае это не связано с процедурой "цак одень"...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям