Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.11.21
7646 3 Печатать

Нові правила Держфінмоніторингу: Мінфін затвердив порядки

Мінфін наказом від 04.06.2021 р. № 322 затвердив:

 - Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу (далі - Порядок створення е-кабінету);

- Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України (далі - Порядок взаємодії).

Порядок створення е-кабінету передбачає, що система «е-кабінет системи фінансового моніторингу» доступна в мережі інтернет за адресою cabinet.fiu.gov.ua. На офіційному вебпорталі Держфінмоніторингу розміщується гіперпосилання на адресу, за якою розташовується вебінтерфейс е-кабінету.

Особистий кабінет суб’єкта створюється на підставі інформації про суб’єкта, поданої ним в установленому порядку.

Створення особистого кабінету новим суб’єктом, що стає на облік, здійснюються на підставі КЕП суб’єкта (фізичної особи, фізичної особи - підприємця) чи керівника суб’єкта - юридичної особи, який має право вчиняти правочини від імені суб’єкта, за результатами успішної електронної ідентифікації та автентифікації такої особи та внесеної до єдиної інформаційної системи первинної інформації про суб’єкта.

Створення особистого кабінету суб’єкта, що стоїть на обліку, здійснюється на підставі КЕП суб’єкта (фізичної особи, фізичної особи - підприємця) чи керівника суб’єкта - юридичної особи, який має право вчиняти правочини від імені суб’єкта, за результатами успішної електронної ідентифікації та автентифікації такої особи та внесеної до єдиної інформаційної системи коригуючої інформації про суб’єкта.

За достовірність відомостей, зазначених під час електронної ідентифікації, відповідає користувач.

Порядок взаємодії визначає об’єкти інформаційного обміну, правила формування найменувань файлів-повідомлень, порядок підписання повідомлень тощо.

Регламентовано, що подання суб'єктами будь-якої інформації до Держфінмоніторингу, а також доведення Держфінмоніторингом до суб'єктів запитів, рішень/доручень, та іншої інформації, визначеної Законом, здійснюється в електронній формі.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 6 Закону України Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення від 06.12.2019 р. № 361-IX, суб’єктами первинного фінансового моніторингу є:

1) банки, страховики (перестраховики), страхові (перестрахові) брокери, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи;

2) платіжні організації, учасники чи члени платіжних систем;

3) товарні та інші біржі, що проводять фінансові операції з товарами;

4) професійні учасники фондового ринку (ринку цінних паперів), крім осіб, які провадять діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку;

5) оператори поштового зв’язку, інші установи, які надають послуги з переказу коштів (поштового переказу) та здійснення валютних операцій;

6) філії або представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, що надають фінансові послуги на території України;

7) спеціально визначені суб’єкти первинного фінансового моніторингу (крім осіб, які надають послуги в рамках трудових правовідносин):

а) суб’єкти аудиторської діяльності;

б) бухгалтери, суб’єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;

в) суб’єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;

г) адвокатські бюро, адвокатські об’єднання та адвокати, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально;

ґ) нотаріуси;

д) суб’єкти господарювання, що надають юридичні послуги;

е) особи, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами;

є) суб’єкти господарювання, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна, а також суб’єкти господарювання, що надають за винагороду консультаційні послуги, що пов’язані з купівлею-продажем нерухомого майна;

ж) суб’єкти господарювання, що здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них;

з) суб’єкти господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри;

8) постачальник послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів;

9) інші юридичні особи, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги.

Наказ № 322 набере чинності з 27 листопада 2021 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
16.11.21 02:27

Кабинет не работает

Ответить
  • Микола
17.11.21 19:28

Бухгалтери і консультанти з питань оподаткування мабуть головні серед списку моніторингівців.
  Добре, що перевіряльників на всіх не вистачає.

Ответить
  • ИринаКиев
17.11.21 19:38

вот такой вход в кабинетПодключение не защищено

Злоумышленники могут пытаться похитить ваши данные с сайта cabinet.fiu.gov.ua (например, пароли, сообщения или номера банковских карт).

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям