Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.12.21
1758 0 Печатать

Великий платник податків має об’єкти оподаткування за межами основного місця обліку: в яку ДПС подавати ф. № 17-ОПП?

Відповідно до п. 64.7 ПКУ після включення платника податків до Реєстру великих платників податків (далі – Реєстр ВПП) та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, про таке включення платник податків зобов’язаний стати на облік за основним місцем обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який здійснює супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр ВПП, та за неосновним місцем обліку в такому територіальному органі центрального органу виконавчої влади або його структурних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який здійснює супроводження великих платників податків, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням за переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, або через які провадиться діяльність такого великого платника податків.

Пунктом 2 розд. III Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 911 (далі – Порядок № 911), визначено що, територіальні органи ДПС після отримання Реєстру ВПП проводять роз’яснювальну роботу з великими платниками податків, які не перебувають на обліку в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, щодо виконання вимог ПКУ в частині обов’язковості переведення на облік до таких контролюючих органів, порядку такого переведення та забезпечують взяття на облік/зняття з обліку платників податків у відповідних контролюючих органах.

Згідно з постановою КМУ від 30.09.2020 р. № 893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» Офіс Великих платників податків, як юридичну особу публічного права, – ліквідовано.

Наказом ДПС від 30.09.2020 р. № 529 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» з 1 січня 2021 утворено як відокремлені підрозділи ДПС:

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків;

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків;

Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків;

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків;

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику закріплює великих платників податків за міжрегіональними управліннями ДПС по роботі з великими платниками податків за основним місцем обліку.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку великих платників податків здійснюється в Головних управліннях ДПС в областях, м. Києві за заявою про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (далі – Заява за ф. № 17-ОПП) (додаток 9 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588), яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку (п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588).

Таким чином, якщо великий платник податків має об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність на території адміністративно-територіальних одиниць відмінних від основного місця обліку, то він зобов’язаний стати на облік за місцем розташування таких об’єктів (неосновне місце обліку) у відповідних Головних управліннях ДПС в областях, м. Києві шляхом подання Заяви за ф.№ 17-ОПП, яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям