Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.12.21
5073 4 Печатать

Податкова реформа - 5600: хто буде сплачувати мінімальне податкове зобов'язання за землю

Лариса Білозір, народний депутат України, розповідає про законопроєкт 5600, щоб розвінчати міфи та дати відповіді на ті фейки, якими лякають людей в частині мінімального податкового зобов’язання!

Після прийняття парламентом законопроєкту 5600, який, серед іншого, вводить поняття мінімального податкового зобов'язання для власників земельних ділянок, у пайовиків, власників земельних наділів, виникло зрозуміле запитання: хто ж буде платити і за яку землю?

Нардеп заспокоїла: за городи, присадибні ділянки та дачі платити не треба! Мінімальне податкове зобов'язання направлене лише на детінізацію сільськогосподарської діяльності!

Кому не потрібно хвилюватись?

Ця норма абсолютно ніяк не вплине на тих аграріїв, які обробляють землю, продають урожай та офіційно сплачують усі податки.

Чому? Бо нині сума податків на 1 га, які вони вже сплачують, зазвичай перевищує мінімальне податкове зобов’язання і становить в середньому 2300 грн. Тож людям, які надають свою землю в оренду таким аграріям, також нічого хвилюватись, платять податки вже самі доброчесні орендарі.

Хто ж буде платити і чому?

Мінімальне податкове зобов'язання щорічно доведеться платити тим фермерам, що сплачують з 1 га податків менше ніж 1100 грн мінімального податкового зобов'язання.

Що входить у розрахунок МПЗ:

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з 1 га землі менша за МПЗ – потрібно буде орендотримачу доплати у бюджет. Зазвичай це ті, хто орендує у людей землю без офіційного оформлення оренди. На сьогодні в тіні знаходиться оренда 8 млн. га землі.

Так, люди, які здають свою землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з мінімальним податковим зобов'язанням, але потім прийдуть до свого орендаря, якому прийдеться заплатити за них. І щоб у наступному році не діставати готівку йому буде краще оформити офіційну оренду.

Чому це важливо для громад та країни?

Тіньовий обробіток землі, наразі завдає збитків в першу верху бюджету на майже 12 млрд грн щороку. І більшість цих коштів втрачають місцеві бюджети. А це утримання садочків та шкіл, медицини та інфраструктури. Саме голови громад і місцеві депутати з Вінниччини не раз зверталися до народних депутатів підтримати цей закон.

Новий податок буде розподілятись так:

► до місцевих бюджетів – 60 %,

► державний бюджет – 25 %

► обласний – 15 %

Для пайовиків, які здають землю в оренду чесному бізнесу, – нічого не зміниться, для власників городів теж нічого не зміниться.

Беручи до уваги кількість тіньових агровиробників, надходження до бюджетів мають збільшитися в рази, що дозволить надати новий поштовх для розвитку українського села.

По материалам Лариса Білозір, народний депутат України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • като
17.12.21 11:21

А пункт НКУ 281.1. - освобождение от земельного налога действует?

Ответить
  • Николай
19.12.21 23:24

като, освобождение от земельного налога действует, а от минимального налогового обязательства (МНО) - нет. Так как МНО = 1100 - налоги, то результирующая сумма всех налогов в результате будет одинаковой. Но, думаю, до начала платежей еще всё может поменяться (а первый платеж будет аж в 2023 году)

Ответить
  • Татьяна
17.12.21 19:40

А если не сдаёшь? Просто есть земля?  То тоже плати? И налог на землю и МПН? 

Ответить
  • Николай
19.12.21 23:10

Татьяна, налог на землю входит в минимальное налоговое обязательство (МНО) и МНО = 1100 - налог на землю

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям