Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.02.22
2085 0 Печатать

Попереднє узгодження ціноутворення у контрольованих операціях

Податківці повідомляють, що великі платники податків, відповідно до норм п 39.6. ПКУ, мають право звертатися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із заявою про попереднє узгодження ціноутворення у контрольованих операціях.

Попереднє узгодження ціноутворення у контрольованих операціях є процедурою між великим платником податків та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, під час якої узгоджуються критерії для визначення відповідності умов контрольованих операцій, що здійснюються або будуть здійснені великим платником податків, принципу "витягнутої руки" на підставі договору на обмежений строк..

Предметом попереднього узгодження ціноутворення, згідно пп. 39.6.1.1 ПКУ можуть бути, зокрема, але не виключно:

♦ види та/або перелік товарів (робіт, послуг), що є предметом контрольованих операцій;

♦ методи або комбінація методів встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки";

♦ перелік джерел інформації, які передбачається використати для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки";

♦ строк, на який узгоджуються ціни у контрольованих операціях;

♦ допустиме відхилення від встановленого рівня економічних умов здійснення контрольованих операцій;

♦ порядок, строки подання та перелік документів, які підтверджують дотримання узгоджених цін у контрольованих операціях.

Порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, затверджується КМУ.

З  01.01.2022 року діє Постанова КМУ від 28.10.2021 р. № 1114 «Про затвердження Порядку попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення» в якій визначається, зокрема, процедури подання та розгляду пропозиції і заяви, укладання договору про узгодження ціноутворення, визначено форму заяви про попереднє узгодження ціноутворення.

Повідомляємо, що в M.E.Doc додано нову форму, початок дії - з 01.01.2022 р., подання - за потреби: J1308101 Заява про попереднє узгодження ціноутворення.

Звертаємо увагу, що укладання договору про узгодження ціноутворення у міжнародній практиці є дієвим інструментом взаємовідносин між платником податків та контролюючим органом. В Настановах ОЕСР щодо трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній та податкових адміністрацій (OECD Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations) надаються рекомендації щодо цілей таких договорів.

Нагадуємо, що норми п.39.6.3 ПКУ визначають стабільність умов договору, укладеного за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, зокрема

Умови договору, укладеного за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, залишаються незмінними у разі зміни податкового законодавства в частині регулювання відносин, що виникають при укладанні такого договору, внесення до нього змін, припинення його дії або втрати платником податків статусу великого платника податків.

У разі внесення до податкового законодавства змін, що впливають на діяльність великого платника податків та/або на критерії для визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки", сторони договору, укладеного за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, мають право внести до його тексту відповідні зміни.

По материалам Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям