Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.03.22
22199 31 Печатать

Єдиний податок за ставкою 2%: Рада вже готує зміни

Наразі в Україні Указом Президента України №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні” оголошено воєнний стан.

З метою забезпечення ефективної та безперебійної роботи економіки держави у період війни передбачається вдосконалення норм податкового законодавства. Для цього підготовлений законопроект Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану.

Так, новим законопроєктом № 7190  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану" передбачається, зокрема наступне:

► Подовження з трьох до шести місяців період протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду.

► Звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на територію України в режимі імпорту та звільнення від ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, що сплачують податок за ставкою 2%. При цьому, передбачається спрощення процедур митного оформлення таких товарів. Звільнення від мита не розповсюджується на товари з РФ, РБ та ТОТ.

► Призупинення реєстрації платником ПДВ для платників, які перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2%. Під призупиненням розуміється, що для таких платників призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ (в тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання єдиного податку за ставкою 2%. Крім того, для таких платників зареєстровані вхідні ПН/РК не враховуються в обрахунку показника ∑НаклОтр.

За товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, які використані (поставлені, реалізовані) платником податку єдиного податку третьої групи за ставкою 2% в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ , нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пункту 198.5 ПКУ. База оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

► Буде встановлено, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2% дорівнює календарному місяцю. Подавати звітність таким платникам потрібно буде протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця, а сплатити податок слід протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання звітності.

► Пропонується змінити і строки подання заяви для застосування єдиного податку за ставкою 2%. Суб’єкт господарювання буде вважатися платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2%:

  • з 01 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;
  • з наступного робочого дня після подання такої заяви - у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року. 

► За 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховувати та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з збройною агресією Російської Федерації.

► Повністю звільнити від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами.

► Звільнення від акцизного податку та ПДВ ввезення транспортних засобів суб’єктами спрощеної системи.

► Вдосконалюються положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції. Нараховувати та сплачувати ПДФО буде податковий агент, а не фізична особа.

► Визначено особливості функціонування митних органів на період воєнного часу.

Зазначимо, шо цей законопроєкт вже погоджено Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юрій
23.03.22 07:23

Щомісячних авансів недостатньо блін, давайте ще щомісячні звіти. Дебіли.

Ответить
  • Мария
24.03.22 07:53

Лось, иди воевать. Хватит тут вонять!

Ответить
  • Наталія
23.03.22 10:40

Юрій, ганьба таким людям не податки нараховувати ,а воювати

Ответить
  • Светлана
23.03.22 08:54

Юрій, вас ніхто не змушує переходити на 2%, можете залишитись на тій ставці що у вас зараз і звітувати по старих правилах!

Ответить
  • Юрій
23.03.22 10:13

Светлана, попередньо були озвучені умови і наслідки переходу на 2% відповідним Законом і рішення приймалось відповідно до нього. 

Ответить
  • Микола
23.03.22 12:25

Юрій, якщо вас зупиняє обрати ЄП за ставкою 2% додатковий звіт ПЄП за місяць, то ви просто брехун. Якщо його не подати у період ВС, то відповідальності все одно немає, тим більше що і карантин ще діє. Вас скоріше зупиняє умовне зобов"язання зг. п.9.8.5. А це вже дійсно складне питання. Але треба дивитися правді у вічі і називати все своїми іменами.

Ответить
  • Юрій
23.03.22 12:41

Микола, слідкуйте за словами.
Для мене щомісячний звіт - це +кілька сотень додаткових звітів.
Не здати звіт тому що нема відповідальності - не мій метод роботи.

Ответить
  • Ева
23.03.22 09:10

Что за бред про ежемесячные отчеты? Сегодня уже будут сутки как электронный кабинет не работает. 

Ответить
  • Татьяна
23.03.22 09:33

что такое ТОТ ? 

Ответить
  • Наталія
23.03.22 09:53

тимчасово окуповані території

Ответить
  • Татьяна
23.03.22 10:31

Наталія,Дякую

Ответить
  • Ольга
23.03.22 10:04

Виходячі з того, що вчора видала ДФС стосовно нарахування зобов'язань з ПДВ по товарам, що на складі на дату переходу на ЄП 2% і з того що сьогодні цей ідіотизм вже планується в якості змін в Закон 2120, цей ЄП по ставці 2% втрачає всякий сенс.

Ответить
  • Людмила
23.03.22 10:16

Ольга, cогласна на 100%
тем более, что товар(материалы), приобретенный при ставке 2%,- после завершения событий будет продаваться(использоваться) без входящего НДС- а тупо +20%
Ну и материалы, использованные для производства в условиях 2%- нужно ручками выбирать, что из запасов использовано, я что закуплено сегодня.
Это бред!

Ответить
  • Олена
24.03.22 10:37

Людмила,тем более, что товар(материалы), приобретенный при ставке 2%,- после завершения событий будет продаваться(использоваться) без входящего НДС- а тупо +20%
з чого такi висновки? Cобiвартiсть сформуеться з цiни придбання i буде завищеною в порiвняннi з ранiше закупленими  
i 20% при реалiзацii буде вищий
 А якщо вибуття за фiфо то як вiдокремити? В однiй накладнiй можут бути рiзнi партii як до так i пiсля
якщо сотня покупцiв i номенклатура кiлька тисяч

Ответить
  • Людмила
23.03.22 10:19

Выгодно- если сейчас 3 группа без НДС
Было 5% от дохода, стало 2%- здесь нужно переходить

Ответить
  • Александр
23.03.22 10:53

Я так зрозумів, що треба буде нарахувати ПДВ на продані товари під час 2%. Таким чином з покупця треба брати собівартість+20% + прибуток? Але щось було про зобов"язання зареєструвати ПН на всі реалізації. Я так зрозумів, "що гора   народила мишу" в вигляді зміни ставки з 3% без ПДВ на 2%з ПДВ .

Ответить
  • Полина
23.03.22 11:16

Александр, мені здається Ви самі себе заплутали. Якщо у підприємства не було ПДВ то його і не буде.

Ответить
  • Олена
24.03.22 10:43

Полина,
ви розглядаете тiльки еп  але ж закон пропонye i з загальноi системи перейти на еп 
 при цьому пдв реeстрацiя призупиняеться на час  а потiм вiдновлюtться i потрiбно буде нарахувати пдв на реалiзацiю

Ответить
  • Ніна-Н
24.03.22 12:17

Олена, якщо точніше, то ПДВ на суми придбання реалізованого товару 

Ответить
  • Славнюшечка
23.03.22 11:32

ой бросьте)))))))))
я одна увидела "схематоз" для быстрой легализации "мешков"

Ответить
  • Інспектор ДПС
23.03.22 12:31

Славнюшечка, "схематоз" побачили маса керівників і я в тому числі, а тепер побачили що облом. Ніхто ж не заставляє іти на отих 2%. Але дехто облом сприймає, як якісь втрати. Ні це не втрати, це просто неможливість виграти від війни. 

Ответить
  • Ирина
23.03.22 11:53

Не понятна фраза "База оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду" Это, если здание, например, то я начиляю ндс на всю остаточную стоимость зания?

Ответить
  • Інспектор ДПС
23.03.22 12:35

Ирина, правильно думаєте. А вам що приспічило продати свою нерухомість під час війни, на яку ви раніше сформували податковий кредит??? І саме під час воєнного стану???
   Якщо ви нерухомості не продаєте або не формували раніше по ній податкового кредиту, то і ПЗ не буде.

Ответить
  • Ната
23.03.22 13:03

Інспектор ДПС, скоріш за все, по необоротних активах акцент буде не на їх продажу, а на їх використанні в операціях, що не є об'єктом оподаткування

Ответить
  • Інспектор ДПС
23.03.22 13:13

Ната, такого в проєкті не написано. Написано (використані (поставлені, реалізовані). Про ті, які використовуються чи починають використовуватися нічого не вказано.

Ответить
  • Ирина
23.03.22 15:54

Інспектор ДПС, я, думаю, здесь и есть подвох. Мы оказываем услуги, и здание на  балансе тоже используется для оказание этих услуг, как раз и будут за это цепляться при проверке.

Ответить
  • Татьяна
24.03.22 12:00

Ирина, повністю підтримую, якби не писали використані, а вказали конкретно - реалізовані, продані, то питань не було б. Тільки що на вебінарі також підтвердили по нарахуванню ПДВ на залишкову вартість ОЗ, які використовуються. 

Ответить
  • бух
24.03.22 09:40

платникам  єдиного податку 4 групи теж можна переходити чи ні?

Ответить
  • Тетяна
24.03.22 10:45

В попереднйй редакції  2% закону з обороту було заборонено переходити  на пільги по ПДВ по експортно-імпортним операціям, тепер ось пільги при ввезенні товарів на територію України, я щось не вірно зрозуміла ?

Ответить
  • Лариса
24.03.22 13:44

Удивительно, что все молчат, что получит предприятие юрлицо на 3  группе по ставке 2% по налогу и аренде земли  - льготу!

Ответить
  • Ольга
31.03.22 13:32

Щось я вже заплуталася.Загальносистемники ФОП,платники ПДВ,які здійснюють продаж підакцизних товарів можуть перейти на 2 відсотки від обороту чи ні?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям