Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.04.22
18496 0 Печатать

Закон про "нульове розмитнення" автомобілів набрав чинності

5 квітня 2022 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану" від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ.

Цим Законом, зокрема, передбачено, що  тимчасово, з 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України звільняються від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту. Відповідні зміни внесено до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ.

Також у Митному Кодексі України з’явилася стаття 911, згідно з якої:

1) звільняються від оподаткування ввізним митом: автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

Втім, для реєстрації автомобіля в Україні все ж потрібно пройти сертифікацію, сплатити 3-5% від її ціни у Пенсійний фонд та кошти за номерний знак, свідоцтво реєстрації та послуги Сервісного центру.

Звісно, що звільнення від оподаткування не поширюється на автомобілі, які мають походження з країни - агресора (рф), або ввозяться з території рф.

Після скасування воєнного стану, коли податки на імпорт знову введуть, за ввезені згідно з цим Законом автотранспорт доплачувати не потрібно буде, адже закони не мають зворотної сили.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям