Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.07.22
3201 4 Печатать

ДПС не змогла відкрити документи на розблокування ПН: то проблема платника?

У податківців, через технічні проблеми, не відкрилися документи, які платник ПДВ надіслав для розблокування ПН. Чия це проблема: податківців чи платника?

Звісно ж податківців, скажете Ви. А ось і не вгадали! ДПС вважає, що це виключно проблема платника! 

Не вірите? А діло було так. 

Платник надіслав на реєстрацію податкові накладні та отримав відповідь про їх блокування. Як сумлінний платник, зазначений суб'єкт господарювання надіслав до ДПС вичерпні пояснення та документи, що підтверджують реальність фінансово-господарських операцій, за наслідками яких була складена та направлена для реєстрації податкова накладна. Але ДПС не змогла відкрити ці документи, з чого було зроблено висновок, що платником не було надано підтверджень щодо реальності здійснення господарських операцій та відмовлено у реєстрації податкових накладних.

Обурений платник звернувся до суду з вимогами зобов'язати ДПС зареєтрувати податкові накладні. 

Суд нагадав, що можливість надання платником податків вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкових накладних прямо залежить від чіткого визначення контролюючим органом конкретного критерію оцінки ступеня ризиків, а також зазначення у квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної чіткого переліку документів, чого зроблено не було.

Крім того, доводи про те, що документи, надані разом з поясненнями, не відкрилися для перегляду, не заслуговують на увагу суду, оскільки відповідачем не було надано належних доказів з яких можливо встановити такі обставини.

Суд також звертає увагу, що матеріально-технічне забезпечення діяльності комісії ДПС та технічні проблеми щодо можливості/неможливості відкриття поданих документів не можуть бути підставою для відмови у реєстрації податкової накладної.

На думку суду, у разі технічного збою у роботі електронної системи, внаслідок чого контролюючий орган не зміг відкрити для перегляду жоден з отриманих документів, він зобов`язаний був повідомити про це платника податків, надіславши відповідне повідомлення. Доказів того, що податковий орган повідомляв позивача про неможливість відкриття документів та/або пропонував направити їх повторно з метою дослідження у повному обсязі суду надано не було.

Таким чином, недотримання податковим органом вимог законодавства на етапі зупинення реєстрації податкових накладних щодо оформлення квитанцій прямо вказує на те, що рішення, які прийнято на наступному етапі, тобто рішення комісії про відмову у реєстрації ПН, теж не є законними.

Так, суд зобов'язав податкову службу зареєструвати податкові накладні датою їх подання на реєстрацію.

Сподіваємся, що тепер податківці повідомлятимуть платників про неможливість відкрити документи перш, ніж приймати рішення не на користь бізнесу.  

Рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 04.07.2022 р. у справі № 120/236/22-а.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
14.07.22 06:29

Все колодки раба только его проблемы, не хозяина его заковавшего.

Ответить
  • Ніна
14.07.22 09:49

Хто б сумнівався

Ответить
  • Анна
14.07.22 21:42

Сподіваємось, що податкова виконає рішення  суду. Податкова  часто практику на виконання  таких  рішень 

Ответить
  • Наталія
15.07.22 15:24

Пора вводити штрафи за неналежну роботу для податківців, а то вони роблять, що хочуть, а так трохи би відчували відповідальність, то такого б не було

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям