Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.07.22
2014 0 Печатать

Чи оподатковують видачу спецодягу у кількості, яка вище норм

Підприємство-виробник виробів із дроту, ланцюгів і пружин та за основним видом діяльності відноситься до підприємств машинобудування та металообробної промисловості звернулось до ДПС.

Так, для надання працівникам спецодягу на підприємстві розроблено Положення про спецодяг на підставі Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівників машинобудування та металообробної промисловості, що затверджено наказом МНС України від 21.02.2006 р. № 89.

Враховуючи, що часом доводиться видавати спецодягу працівникам більше, ніж встановлено Нормами, платник звернувся до податківців з такими питаннями:

- чи включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО вартість спецодягу в частині перевищення кількості, що встановлена галузевими Нормами;

- чи треба нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ при видачі працівникам спецодягу, придбаного з ПДВ в обсязі, що відповідає нормам видачі, але перевищує кількість, що встановлена галузевими Нормами.

Податківці у листі від 21.01.2022 р. № 62/ІПК/99-00-04-03-03-06 відповіли: за умови дотримання вимог п.п. 165.1.9 ПКУ вартість засобів захисту рук від небезпечного впливу шкідливих факторів (рукавиці, перчатки та інше), якими роботодавець забезпечує платника податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.

У разі недотримання вимог п.п. 165.1.9 ПКУ, зокрема, в частині перевищення встановлених норм, то дохід у вигляді вартості майна, наданого додатково до норм, оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Щодо оподаткування ПДВ, то податківці роз’яснили наступне. При передачі працівникам підприємства у тимчасове користування спеціального одягу (ЗІЗ), необхідного для виконання ними професійних обов'язків, податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПДВ не нараховуються, якщо вартість таких ЗІЗ включається до вартості інших товарів/послуг, що постачаються платником податку.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям