Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.08.22
1165 0 Печатать

Чи може іноземна компанія відмовитися від статусу податкового резидента України?

Іноземна компанія має право відмовитися від статусу податкового резидента України на підставі подання Заяви за формою № 1-ІК з ознакою «Відмова від статусу податкового резидента України» до контролюючого органу та за результатами проведення перевірки контролюючим органом у зв’язку з відмовою іноземною компанією від податкового резидентства.

Відмова іноземною компанією від статусу податкового резидента України прирівнюється до ліквідації юридичної особи.

Оподаткування доходу, що виплачується у зв’язку з відмовою іноземною компанією від податкового резидентства, здійснюється на рівні акціонерів або інших осіб, які мають право на отримання такого доходу.

Заява за формою № 1-ІК про відмову від статусу податкового резидента України подається у порядку, визначеному розділом III Порядку взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України, затвердженого наказом Мінфіну від 13.12.2021 р. № 663 (набрав чинності 04.02.2022 р.).

Контролюючим органом відповідно до Порядку проведення перевірки контролюючого органу у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України, затвердженого наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 772, після отримання Заяви за формою № 1-ІК про відмову від статусу податкового резидента України вживаються заходи податкового контролю та проведення перевірки іноземної компанії за період її перебування у статусі податкового резидента України як платника податку на прибуток підприємств.

Після проведення перевірки та сплати до бюджету в повному обсязі грошових зобов’язань, що виникли за період перебування такої іноземної компанії на обліку зі статусом податкового резидента України, контролюючим органом здійснюються заходи щодо зняття з обліку іноземної компанії зі статусом податкового резидента України;

За наявності підстав, визначених пунктом 64.5 ПКУ, іноземна компанія залишається на обліку в контролюючому органі як платник податків - нерезидент.

По материалам ГУ ДПС у м. Києві

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям