Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.08.22
9633 39 Печатать

10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО та 10% – ПДВ. У Зеленського очікують на нову податкову модель найближчими місяцями

Аніта Прасад, Forbes.

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма очікує на ухвалення нової податкової моделі протягом найближчих місяців – пів року. Наразі обговорюється модель, яка називається «10–10–10», сказав він в інтервʼю Forbes.

Ключові факти

  • «Остаточного рішення ще немає. Але так, ми справді обговорюємо модель, яка називається «10–10–10»: 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО та 10% – ПДВ, а також скасування ЄСВ та воєнного збору. Однак водночас – майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства й такі речі, як, наприклад, доступ податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків», – повідомив Шурма.
  • За його словами, ініціатива не є унікальною, зокрема, у США відповідальність за порушення податкового законодавства є чи не найбільшою серед усіх можливих правопорушень. 
  • «Водночас, ми хочемо створити модель, яка дасть змогу Україні бути конкурентною з податкової точки зору, зокрема й для глобального бізнесу. На жаль, ми поки не дійшли консенсусу в цьому питанні, але сподіваюся, протягом найближчих місяців – пів року зможемо ухвалити нову податкову модель», – додав він.
  • Швидшому впровадженню податкової моделі наразі заважає невизначеність із надходженнями до бюджету в найближчий рік, вважає Шурма. Він підкреслив, що наразі бюджет незбалансований, за рахунок власних доходів Україна закриває 30% своїх потреб.

Контекст

У грудні минулого року міністр фінансів Сергій Марченко розкритикував радикальну податкову реформу. Він наголосив, що проти «радикальних податкових реформ – від зменшення ставок ПДВ до запровадження податку на виведений капітал. Це веде до фіскальних ризиків». За його словами, в Україні слід міняти адміністрування та виводити бізнес із тіні. 

У серпні в інтервʼю Forbes Марченко відкинув ідею зменшення податкового навантаження у воєнний час. Водночас він заявив, що не підтримує і підвищення податків, «оскільки бізнес дуже сильно постраждав та може не витримати додаткового навантаження».

Надходження до держбюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

На початку серпня Марченко анонсував запровадження нового збору на імпорт. Так уряд хоче зменшити попит на імпортні товари й тиск на гривню.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталія
18.08.22 08:46

достали реформатори. Скасування ЄСВ для бізнесу це звичайно чудово, але пенсії ви чим платити будете? Довбані популісти 

Ответить
  • Людмила
18.08.22 21:38

Наталія, они же пенсии вообще платить не планируют, кроме тех, кто получает огромные суммы, т.е своим- а им хватит, найдут, у кого отобрать бабульки и выплачивать своим "бедным" родственникам

Ответить
  • Наталія
18.08.22 11:26

Наталія,а зараз , думаєте  , з ЄСВ їх платять? якщо на  одного працюючого  1 пенсіонер ,як у нас, то чи достатньо буде  того ЄСВ. Пенсійний  фонд дотується  з інших надхлджень до бюджету

Ответить
  • Наталія
18.08.22 11:45

Наталія, я на відміну від зекоманди в курсі. Тому питання теж саме тільки іншими словами: якщо зараз не вистачає ЄСВ для виплати пенсій, чим їх платити якщо ЄСВ зовсім скасувати

Ответить
  • Ия
18.08.22 13:09

Наталія, отменой всех льгот. Есть много операций, которые не облагаются или по пониженным ставкам. Так же думаю уберут убытки прошлых лет, которые для НКУ являются льготами, Заставят платить фонды и тд. Только не учитывают, что тогда может посыпаться тот же какой-никакой фондовый рынок. Не зря же они решили ввести деки для ИСИ чтобы посмотреть что с них можно состричь. Только есть такой нюанс как МСФЗ например и их любимое дисконтирование, и чаще доходы воздушные, а не реальные и платить не из чего. 

Ответить
  • Фунт
18.08.22 09:22

Фраза "... посилення відповідальності за порушення податкового законодавства..." наводит на мысль, что недобор в бюджет будут компенсировать начислением конских штрафов при проверках и т.п.
П.С. 
Отмените коррупционный НДС, введите налог с оборота, налог с доходов и несколько таможенных платежей !
Начисляется и проверяется просто, понятно и быстро !!!

Ответить
  • Mark
18.08.22 18:52

Фунт, вы не поверите, но сейчас пол страны так и работает, без ндс и налогом с оборота

Ответить
  • Лара
18.08.22 11:57

Фунт, а куда девать налоговую свору? Если все будет прозрачно и просто, как штрафы выкручивать? Это не наши методы

Ответить
  • Ирис
18.08.22 12:29

Лара, пусть идут работают

Ответить
  • Лара
18.08.22 16:48

Ирис,в том и беда, что не привыкли они

Ответить
  • Александр
18.08.22 10:07

Фунт,
НДС просто убрать без новых падатков. В стране где ничерта не производится НДС вреден. В нормальных странах это стимул экспортёров, а не ограбления. В Китае нет экспортного возмещения НДС.

Ответить
  • Татьяна
18.08.22 09:25

А що буде с пенсіями?

Ответить
  • Алла
18.08.22 09:25

Знайшли, коли скорочувати. Уже всі скотиняки на вибори збираються.

Ответить
  • Александр
18.08.22 10:21

Алла,
Уменьшение налогов увеличат оборот, что приведёт к увеличению сбора налогов. Налоги - украденные у экономики денежные средства. Экономика уже уничтожена государством безмерными падатками. Все ограничения для развития должны быть убраны.
На выборах Зеленский обещал изменение! Сразу надо было это делать.

Ответить
  • Надежда
18.08.22 14:28

Александр, Пообіцяв "Ми їх зробимо!" - невже не відчули?
Таки зробив!

Ответить
  • Чайка
19.08.22 06:14

Надежда,так він же не уточняв кого хоче "зробити", а тепер стало видно, кого і як "роблять"!

Ответить
  • Наталія
18.08.22 11:49

Александр, ще один прихильник простих рішень. Це не призведе до збільшення обороту. В Україні були і є ряд інших чинників, які негативно впливають на інвестиції. Головна - це ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА. Поки не буде нормальних судів та належного захисту прав власності, податки можна встановити хоч 0, це нічого не дасть

Ответить
  • Чайка
19.08.22 06:34

Наталія, я розумію, що  ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА - це головне, але наряду з цим треба щоб законодавство було простішим по відношенню до бізнесу і фізичних осіб, Я за кордоном не був, тому не знаю і не можу стверджувати, ну назвіть мені хоч одну країну, щоб в суді кожного разу хоч би американець, або європеєць доводив, що його податкова накладна виписана на основі дійсно проведеної операції продажу, а не "скруток". та Ви ж бачите в тому ел. кабінеті, де СЕАП ПДВ в розділі трансакції, як вони перекидають суми податкового кредиту, що вони перекривають і кому, і прицьому блокують податкові накладні, які б зменшили ту суму ПК. А ще зараз заходиш до кабінету в розділі повідомлення ДПС і там вилазить таке собі нагадування про те що треба сплатити податки, дивлюся, що ж не сплачено, виявляється, шо за поточний квартал, тобто третій автоматично провелось нарахування податків і слідом йде повідомлення що є заборгованість, такого раніше не було! То скажіть будь ласка, може підприємство вийти з кагорти ризикових, коли зроблена така хрень! Та ніколи, але це комусь там так вигідно!!!

Ответить
  • Наталія
19.08.22 11:47

Чайка, я ж написала про ряд інших чинників. Адміністрування це теж проблема, але її вирішити не так складно, просто ніхто не має бажання 

Ответить
  • Ніна
18.08.22 10:08

Алла, щоб їх скорочення не виявилося збільшенням.  Коли попередники вводили блокування ПН, говорили що це допоможе подолати контрабанду, коррупцію і т.п.  Контрабанда  та коррупція процвітають як і раніше. 

Ответить
  • Татьяна
18.08.22 15:08

Ніна,блокування ПН - есть механизм и ричаги держать бизнес на поводке и расправа с неугодными

Ответить
  • Алексей
18.08.22 10:56

Надходження до держбюджету від податкової скоротилися на 30%,  Гетманцев говорил про рост !  

Ответить
  • Ольга
18.08.22 11:04

Ой щось не віриться  в полегшення, навпаки викликає занепокоєння це чергове покращення, і взагалі забемали ці зеленожопі  рехформатори!! Ну не може  кухарка керувати країною!!

Ответить
  • Надежда
18.08.22 14:33

Ольга, Кухарки? Невже думаєте, що без допомоги борщ зварять такий, що людина зможе з'їсти? Хоча э така приказка "Людина не свиня, все з'їсть".  Їмо, аж давимося.

Ответить
  • Ольга
18.08.22 15:33

Надежда, так про що і мова!!

Ответить
  • Людмила
18.08.22 11:06

Потрібно не зменшувати податки, а спрощувати адміністрування! Відібрати "корито" від податківців та суддів. Які наживаються на бізнесі. Зробіть два податки 3%( з доходу, на все що заходить на р\р, крім  повернення коштів) та 30% з заробітної плати (за рахунок роботодавця).Та надайте повноваження банкам контролювати ці податки. Розформуйте податкову, яка буде економія для бюджету та користь для бізнесу! І дуже важливо ліквідувати корупційний податок на додану вартість (ПДВ).Все має бути просто.

Ответить
  • Дмитрий
18.08.22 11:30

Клас! Тобто знизимо податки, а те, що нам треба, ми візьмемо штрафами! У США все банально просто - все, що прийшло на рахунок мінус, все, що пішло з рахунку і з цієї різниці беруть податки. У нас як завжди ... у витрати/кредит можна поставити тільки ту суму, яка світиться в місячних променях другої фази у непарний понеділок 29 лютого

Ответить
  • Скептик
18.08.22 11:31

Ну не дає спокійно шкіднику Гетманцеву спати спрощена система. Вже не знає з якого боку підійти, щоб її знищити.

Ответить
  • Ната
18.08.22 11:39

Звучит очень пугающе

Ответить
  • Львица
18.08.22 12:18

На пару месяцев введут, потом "ой что мы наделали" вернут в 2 раза больше чем было....

Ответить
  • Ирис
18.08.22 12:35

Законодатели, которые не пытаются убрать НДС - кормятся за счет него! Убрали бы НДС и бизнес выдохнул и экономика ожила бы. И не надо больше ничего менять!

Ответить
  • Юрій
18.08.22 13:10

Якщо уважно придивитись, то виходить 10% податок з обороту. Як би ти не старався оптимізуватись виходить 10%, чи через зарплату, чи через прибуток, чи через ФОП. Єлине, що насторожує це ПДВ 10%. Це кормушка для бездарів з податкової щоб було що адмініструвати і штрафувати. Я б взагалі ввів нову систему "10%" - від суми отриманого прибутку (доходу) для всіх.

Ответить
  • Ніна
18.08.22 13:23

Юрій, написали 10% податок на прибуток.   Так чому ви вирішили ,що з обороту?. В затрати підприємства не лише зарплата входить. 

Ответить
  • Ирина
18.08.22 14:15

открыла кабинет и даже не удивилась.Предприятие с Николаева - сдало все деки по НДС в июле (когда зарегила все нн) .Штраф по 170 грн за несвоевременную сдачу за каждый месяц уже висит. Очень быстро насчитано - месяца не прошло  

Ответить
  • Mark
18.08.22 18:58

Ирина, штраф висит но в учет не береться

Ответить
  • Ольга
18.08.22 14:21

У нас и так война и недобор налогов. Давайте еще революцию в обложении до кучи! Мой отец говорил мне, что депутаті за каждый законопроект получают деньги с зарубежных грантов, а я, дура, не верила...

Ответить
  • Валерий
18.08.22 17:31

Бред Балашова живет и побеждает. тоска.

Ответить
  • Артем
18.08.22 19:40

Почему ввели временно спрощену 2% , но не сделали её обязательной для всех вместо НДС? Вот был бы хороший эксперимент. Может надо было сделать 3%, но правила одинаковые для всех! 

Ответить
  • Наталія
22.08.22 09:46

десятина - як в біблії . все вірно.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям