Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.10.22
3796 6 Печатать

Податкова реформа 10-10-10 – думка бізнесу

Офіс президента та Міністерство економіки наразі працюють над концепцією податкової реформи, під назвою «10-10-10». Вона передбачає зниження: до 10% податку на додану вартість (який зараз становить 20%), до 10% податку на доходи фізосіб (зараз 18%), до 10% податку на прибуток підприємств (зараз 18%).

Водночас, на час війни передбачається підвищити вдвічі ставку військового збору — до 3%. Окрім того, скасувати сплату ЄСВ (наразі 22% від фонду оплати праці працівника), але залишити для ФОПів, які перебувають на системі єдиного податку.

Водночас, пропонується посилити відповідальність за порушення податкового законодавств, а задля компенсаторів – скасувати вичерпний перелік податкових пільг, що дозволить додатково залучити до бюджету близько 180 млрд грн.

Варто зауважити, що відповідно до експрес-опитування, яке провела Європейська Бізнес Асоціація після кількох зустрічей із заступником Голови Офісу Президента України Ростиславом Шурмою, концептуально, бізнес підтримує ідею реформи. Спільнота вже тривалий час говорить про необхідність детінізації економіки, про важливість зниження навантаження на фонд оплати праці, адже з таким податковим навантаженням прозорий бізнес стає абсолютно неконкурентним порівняно з тіньовим.

Більше того, безумовно, привабливою виглядає ідея зробити країну інвестиційно привабливою, зокрема з погляду податків, зробити все прозорим, прибрати тіньові потоки.

Анна Дерев’янко, Виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації

Очевидно, що важливим є вивчити всі деталі, які, власне, мають бути представлені у законопроєкті. Безумовно, ідея виглядає цікавою. Тим не менше, фінальну позицію спільнота зможе представити, ознайомившись із прописаною концепцією у вигляді законопроєкту – аби кожна індустрія змогла математично прорахувати ефекти. Адже, як відомо, саме у деталях і може критись «троянський кінь.

Водночас, не лише велике податкове навантаження є проблемою для роботи та розвитку бізнесу в Україні. Питання верховенства права та корупції є навіть більш актуальними. Тож і вони потребують належної уваги, паралельно з податковою реформою, аби змінивши розподіл податків вся система почала працювати по-іншому – чесно, прозоро та чітко. 

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Мария
04.10.22 10:24

ну допустим НДС не на все 20%. есть, например 7%

Ответить
  • Алексей
04.10.22 10:59

Видимость чего-то делания .... 

Ответить
  • Абзац
04.10.22 11:08

а якшо ЄСВ взагалі не буде, то шо тепер з пенсіями буде?

Ответить
  • Ірина
07.10.22 12:47

Теж дуже цікавить це питання

Ответить
  • Jara
04.10.22 12:28

пенсій також не буде

Ответить
  • Тетяна
04.10.22 13:48

"Питання верховенства права та корупції є навіть більш актуальними. Тож і вони потребують належної уваги, паралельно з податковою реформою, аби змінивши розподіл податків вся система почала працювати по-іншому – чесно, прозоро та чітко." 
Це вже ж було!!!)))) (слова президента Кучми). Чесно, прозоро, чітко. Так гидко- так гидко від цього пустого белькотання!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям