Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.11.22
4910 0 Печатать

Мінфін підкоригував НП(С)БО 9 «Запаси»

Мінфін наказами від 07.10.2022 р. № 320 та від 01.11.2022 р. № 357 вніс зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

Змінами визначено, що Первісна вартість – це фактична собівартість запасів, визначена відповідно до цього Національного положення (стандарту). При цьому уточнюється, що до складу первісної вартостї запасів включаються суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику, за вирахуванням не тільки непрямих податків, але й знижок, наданих постачальником. 

Також не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені, витрати на зберігання, крім тих витрат, які необхідні у процесі виробництва перед наступним етапом виробництва.

Змінилася й оцінка запасів на дату балансу. Перегляд первісної вартості матеріалів та інших допоміжних матеріалів, що призначені для виробництва продукції, і її коригування до рівня чистої вартості реалізації не проводиться, якщо очікується, що готова продукція, виготовлена з них, буде реалізована не нижче собівартості.

Матеріали відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо зниження ринкових цін на них призведе до того, що собівартість готової продукції перевищить чисту вартість реалізації.

Також відкориговано правила розкриття інформації про запаси в примітках до фінансової звітності. У примітках до фінзвітності треба буде наводити додаткову інформацію про:

  • суму запасів, визнаних витратами протягом періоду;
  • суму часткового списання вартості запасів до чистої вартості їх реалізації, визнану витратами, відповідно до пункту 27 цього Національного положення (стандарту).

Крім того, з'явився новий термін Подібні (взаємопов’язані) запаси – це запаси, що відносяться до однієї номенклатурної групи, мають подібне призначення або кінцеве використання.  А термін "Витрати на збут" змінить свою назву на "Витрати на продаж".

Накази № 320 та № 357 набирають чинності з 1 січня 2023 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям