Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.12.22
2012 1 Печатать

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю буде змінено

На сайті СПО профспілок оприлюднено проєкт постанови КМУ “Про внесення змін до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю”. Документ розроблено задля приведення положень Порядку у відповідність до норм діючого Закону про зайнятість населення від 05.07.2012 р. № 5067-VI. Нагадаємо, що нещодавно до Закону № 5067 внесено зміни Законом від 21.09.2022 р. № 2622-IX. 

Проєктом постанови КМУ передбачені наступні зміни.

Вводиться термін “незначна державна допомога”, а також встановлюється, що сума державної допомоги за цими та будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видіва джерел) сукупно не може перевищувати суму незначної державної допомоги, визначену Законом № 1555. 

Зауважимо, що за Законом № 1555 незначна державна допомога - це державна допомога одному суб’єкту господарювання, сукупний розмір якої незалежно від її форми та джерел не перевищує за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро, визначену за офіційним валютним курсом, встановленим Нацбанком, що діяв на останній день фінансового року.

Водночас, ця норма не буде застосовуватися під час дії воєнного стану.

Передбачено розширити перелік критеріїв, за якими буде надаватися допомога по частковому безробіттю, зокрема, щодо відсутності у роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців.

Установлено, що допомога по частковому безробіттю не надається у разі, коли стосовно роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, відкрито ліквідаційну процедуру, або він (вона) визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.

Крім того, допомога по частковому безробіттю не буде надаватися в разі, якщо сума допомоги за цією та будь-якими іншими напрямами державної підтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) сукупно перевищує за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро, визначену за офіційним валютним курсом, встановленим НБУ, що діяв на останній день фінансового року.

Визначено, що з метою отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавець або ФОП, яка є застрахованою особою, до заяви, поданої до центру зайнятості, додає, зокрема, відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману ним (нею) протягом останніх трьох років, її форму та мету.

Розроблено механізм підтвердження відсутності заборгованості роботодавцями та фізичними особами – підприємцями, які є застрахованими особами, перед державним (місцевим) бюджетом, зокрема, у порядку обміну інформацією між Державною службою зайнятості та ДПС.

Встановлено, що проведення перевірки стосовно цільового використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, може здійснюватися також за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.

Такі зміни будуть внесені також до форм, що передбачають подання відомостей про працівників або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю, шляхом внесення відповідних змін до додатків Порядку надання допомоги по частковому безробіттю.

Перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі – підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, здійснюється регіональним центром зайнятості.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Анна
05.12.22 12:46

Изменения в программе, которая не работает, но такие, что еще меньше вероятность, что будет работать. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям