Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.22
1288 0 Печатать

Продовження пільгового режиму оподаткування ПДВ є життєво важливим для ІТ-галузі

Збереження надходження до країни іноземної валюти від експорту послуг в поточних умовах є істотно важливим, власне, як і стимулювання та підтримка бізнесу, зокрема, який забезпечує валютні надходження в країну, як-то ІТ.

Так, необхідним фактором підтримки наразі є продовження пільгового режиму оподаткування ПДВ, адже, відповідно до Податкового кодексу України для IT-індустрії передбачається звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції, а також операцій з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті. На даний момент дія цієї норми передбачена до 1 січня 2023 року. 

З огляду на це,  28 липня 2022 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт№7611, яким пропонується продовжити дію вищевказаної пільги до 1 січня 2028 року (проєкт Закону «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо пролонгації особливостей оподаткування програмної продукції). 

ІТ-комітет Європейської Бізнес Асоціації підтримує даний документ та звертається до народних депутатів із закликом проголосувати за нього на найближчому засіданні, адже до закінчення дії норми залишається менше місяця. А головною метою законопроєкту є досягнення країною протягом найближчих років європейського та світового лідерства в ІТ-індустрії.

І Україна має абсолютно всі шанси стати світовим ІТ-хабом. Україна вже продемонструвала та демонструє світу, на що здатна українська креативна індустрії та її фахівці. Водночас, аби розвиток продовжувався важливо зберегти відповідні конкурентоздатні умови для бізнесу, мати конкурентоздатні українські продукти (а ПДВ зробить 20% податок прямим податком з обороту, вплине на підвищення вартості послуг та ускладнить ведення бізнесу в індустрії – адже виникне потреба у спеціалістах для ведення обліку, розрахунку та звітності з ПДВ, що призведе до додаткових витрат таких компаній, тощо). Так, багато країн в світі починають або вже пропонують привабливі пільгові умови та переваги для ІТ-компаній. Тож Україні вкрай треба втримати лідерські позиції!

Тому аби підтримати ІТ компанії які залишаються працювати з України, а також, наскільки це можливо в нинішніх умовах, полегшити їх функціонування, важливо зберегти таку підтримку з боку держави у вигляді продовження ПДВ-пільги. Водночас, безумовно, важливою є увага і до інших секторів бізнесу та діалог, адже всьому бізнесу, що працює в Україні, як і країні загалом, – непросто. 

Тому, сподіваємось, голос бізнесу буде почуто і законопроєкт №7611 прийнято! Це забезпечить конкурентоспроможність IT-сфери серед інших країн, зробить її привабливою для інвестицій, сприятиме розвитку в умовах воєнного стану та сприятиме додатковим (податковим) надходженням до бюджету.  

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям