Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.12.22
811 0 Печатать

У Раді пропонують врегулювати питанняя роботи працівників у нічний час

З метою приведення положень національного законодавства про працю у відповідність до норм міжнародного права та взятих Україною на себе зобов’язань, у Верховній Раді з'явився новий проєкт.Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час» (реєстр. № 8309).  

Законопроєктом пропонується визначити, що нічний час – це період часу тривалістю з двадцять другої години вечора до сьомої години ранку. Нічними працівниками вважаються працівники, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше третьої частини річної норми робочого часу. Робочий час нічних працівників не повинен перевищувати семи годин упродовж періоду тривалістю двадцять чотири години.

Проєктом Закону передбачено законодавчо закріпити гарантії праці нічних працівників, а саме:

  • роботодавець зобов’язаний за бажанням нічного працівника забезпечити проведення безкоштовного попереднього (під час прийняття на роботу), періодичних (не рідше одного разу на півроку протягом трудової діяльності) медичних оглядів;
  • оботодавець зобов’язаний вживати заходів щодо переведення нічних працівників на денну роботу, яку здатні виконувати працівники, на підставі медичного висновку;
  • роботодавець зобов’язаний вживати заходів щодо забезпечення жінок, які працюють в нічний час, альтернативною денною роботою;
  • роботодавець зобов’язаний інформувати про використання праці нічних працівників центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці.

Працівникам, залучених до нічних робіт, пропонується надавати щорічну основну відпустку тривалістю не менш як 28 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Також пропонується підвищити оплату нічним працівникам: робота у нічний час буде оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 30 % тарифної ставки (окладу), посадового окладу (ставки заробітної плати) за кожну годину роботи у нічний час (зараз 20%).

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям