Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.12.22
1722 0 Печатать

Банкам заборонили проводити операції юросіб з кінцевими бенефіціарами – резидентами росії або білорусі

Нацбанк у листі від 23.10.2022 р. № 25-0005/73744 нагадує, що згідно з п. 15 постанови Правління НБУ від 24.02.2022 р. № 18 обслуговуючі банки зобов'язані зупинити видаткові операції за рахунками резидентів російської федерації / республіки білорусь (далі - рф/рб), за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками (далі - КБВ) яких є резиденти рф/рб.

Водночас, деякі банки проводять фінансові операції, за якими фізична особа ініціює платіж (шляхом внесення готівки або з особистого поточного рахунку з використанням платіжної карти) для сплати за зобов'язаннями юридичної особи, стосовно якої запроваджено обмеження щодо здійснення видаткових операцій (КБВ є резидентом рф/рб).

Тобто, фізичні особи здійснюють платежі від імені або в інтересах клієнта, операції по рахунках якого зупинені на підставі пункту 15 Постанови № 18.

Автори листа звертають увагу, що банкам забороняється проводити операції, що порушують визначені постановою № 18 обмеження, що сприяють або можуть сприяти їх уникненню.

Банк, з метою виконання вимог, передбачених у частині 18 ст. 11 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон), у разі проведення зазначених фінансових операцій повинен:

► ідентифікувати також особу, від імені або в інтересах якої проводиться фінансова операція, та

► встановити її кінцевого бенефіціарного власника або встановити вигодоодержувача (вигодонабувача) за фінансовою операцією, крім здійснення фінансових операцій на підставі кореспондентських відносин.

Тому, Нацбанк вважає, що зазначені вище фінансові операції фізичних осіб за зобов'язаннями юридичних осіб можуть проводитися не для задоволення власних потреб цих фізичних осіб, а також без документального підтвердження відносин між ними. Відповідно це може свідчити про недотримання банками вимог, передбачених Постановою № 18.

У зв'язку з цим, Нацбанк рекомендує банкам ужити заходів для припинення проведення операцій з використанням поточних рахунків фізичних осіб або внесення готівки через касу банку для виконання зобов'язань юридичних осіб, КБВ яких є резидентами рф/рб.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям