Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.01.23
2715 0 Печатать

Реформа продовжується: у Раді пропонується передати функції з виплати допомоги по безробіттю Пенсійному фонду

Як вже відомо, з 1 січня 2023 року було ліквідовано Фонд соціального страхування та передано його повноваження Пенсійному фонду України. Це дає змогу зекономити орієнтовно 3 млрд. грн на рік за рахунок об’єднання споріднених функцій, посилення контролю над ефективністю використання коштів, а також спростить отримання різного роду виплат, які надаватимуться в одному органі – Пенсійному фонді.

У результаті вказаних законодавчих змін, починаючи з 2023 року, Пенсійний фонд адмініструватиме виплати за трьома видами державного соціального страхування:

  • пенсійного страхування;
  • страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;
  • страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Що стосується четвертого виду соціального страхування – на випадок безробіття, то на сьогодні функції адміністрування в цій системі здійснює Державна служба зайнятості, яка згідно з законом є виконавчим органом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

За рахунок коштів цього Фонду:

  • утримується Служба;
  • фінансуються передбачені Законом “Про зайнятість населення” заходи сприяння зайнятості громадян;
  • здійснюється виплата допомоги по безробіттю відповідно до Закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Серед усіх програм, що реалізує Державна служба зайнятості, виплата допомоги по безробіттю становить 94,6%. В той же час частка активних програм зайнятості – менше 3%. 

У Раді вирішили передати функцій з нарахування та виплати допомоги по безробіттю до Пенсійного фонду.

Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді. за № 8331. У разі прийняття, він набере чинності з 2024 року. 

Передача функцій з нарахування та виплати допомоги по безробіттю до Пенсійного фонду забезпечить:

  • перенесення акцентів у роботі Державної служби зайнятості з виплати допомоги по безробіттю до реалізації активних заходів зайнятості населення громадян, що дасть змогу зосередити увагу на більш комплексній політиці зайнятості з урахуванням викликів, пов’язаних з війною. Це відповідає до статті 15 Закону України “Про зайнятість населення”, відповідно до якої державна політика у сфері зайнятості населення базується на принципі відповідальності держави за формування та реалізацію політики у цій сфері;
  • завершення уніфікації адміністрування усіх виплат в системі соціального страхування та надання їх в одному органі, що значно спростить процедури їх отримання застрахованими особами.

Для нарахування та виплати допомоги по безробіттю особа не звертатиметься до Пенсійного фонду, передача інформації про надання особі статусу безробітного та припинення цього статусу з Державної служби зайнятості буде здійснюватися автоматизовано. Нарахування допомоги по безробіттю проводитиметься на основі даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який містить інформацію про заробітну плату людини та її страховий стаж.

Інтегрована система управління соціальним страхуванням та фінансування з коштів державного бюджету діяльності національних служб зайнятості є поширеною практикою в європейських країнах. Така модель, зокрема функціонує у Польщі, Чехії, Словаччині, Литві, Латвії, Болгарії.

Створення аналогічної моделі є прийнятною практикою в Україні з огляду на низьку ефективність управління та розпорошеність управлінських функцій, високий рівень дефіциту коштів в системі соціального страхування, а також необхідність суттєвої модернізації підходів до політики сприяння працевлаштуванню громадян, що шукають роботу.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям