Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.01.23
9798 20 Печатать

У Раді знов вирішили переглянути правила реєстрації податкових накладних

Нещодавно ми писали про нові податкові пільги, які готує Рада для підтримки бізнесу у період війни. Тепер, в якості альтернативного, зареєстровано новий проєкт № 8298-1, яким пропонується внеси низку змін у порядок блокування податкових  накладних. 

Ключовими відмінностями даного проекту із законопроектом № 8298 є:

1. Посилення вимог до обґрунтування зупинення та відмов у реєстрації ПН/РК

Рішення про зупинення реєстрації або про відмову в реєстрації ПН/РК має бути обґрунтованим та вмотивованим, із зазначенням підстав і критеріїв встановлення ризиковості платника податку/ризиковості операції, детального опису порушень, яких припустився платник податку

1. 2. Встановлення граничних строків виконання судових рішень щодо оскарження таких відмов та зупинок (блокування) реєстрації.

Пропонується визначити, що ДПС має виконувати рішення суду не пізніше наступного робочого дня з дати надходження.

1. 3. Посилення вимог до порядку затвердження підзаконних нормативних актів, які регулюють питання ризиковості платників податку, їх операцій, а також механізмів зупинення і відмов у реєстрації їх податкових накладних/розрахунків коригування;

1. 4. Передбачити цілодобову реєстрацію податкових накладних.

1. 5. Посилення публічності системи реєстрації податкових накладних.

Так, ДПС хочуть зобов'язати оприлюднювати:

  • кількість поданих на реєстрації ПН/РК у розрізі регіонів, суму ПДВ по них, та кількості платників податку, що їх подали по категоріях (великі, середні та малі підприємства);
  • кількості заблокованих ПН/РК, щодо яких здійснено автоматизований моніторинг та кількості платників податку, щодо яких/операцій яких встановлено відповідність критеріям ризиковості платника податку/критеріям ризиковості здійснення операції, що стало підставою зупинення реєстрації із зазначенням суми ПДВ;
  • кількість заблокованих ПН/РК, по яких платниками подано пояснення та копії документів, із зазначенням результатів їх розгляду;
  • кількості ПН/РК, щодо яких оскаржено в адміністративному або судовому порядку (якщо відповідне рішення суду набрало законної сили) рішення про зупинення/відмову реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних та щодо яких прийнято відповідне рішення про залишення без змін попередньо прийнятого рішення. 

2. Вдосконалення системи податкового контролю шляхом запровадження альтернативної моделі у формі аудиту з питань оподаткування, який здійснюватиметься незалежними суб’єктами аудиторської діяльності виключно на підставі добровільного волевиявлення платників податків; зокрема, визначаються чіткі підстави, основні вимоги до здійснення та оформлення такого аудиту, врахування його результатів контролюючими органами.

3. Тимчасове звільнення від сплати податку на прибуток підприємств у разі отримання платниками податку, що діють у сфері енергетики та житловокомунальних послуг, безоплатної та безповоротної допомоги у формі товарів (обладнання) від іноземних держав чи міжнародних організацій (донорів), благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ, для відновлення і ремонту інфраструктури таких підприємств.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
09.01.23 09:37

А відмінити блокування слабо? 

Ответить
  • Світлана
09.01.23 12:08

Татьяна,слабо бо всю систему скопіювали  з раші , в нас все однаково і пан гетьмацев тільки копюював все що ті вводили, бо там же"розумні" , а тепер де брати "здобудки " :) ось і колапс системи ... сумно все це 

Ответить
  • Наталія
09.01.23 13:08

Світлана, гетманцев звичайна та ще св...та, але це не правда що СЕА ПДВ скопійована з раші. Насправді система дуже непогана, і якщо памятаєте то протягом 2017-2018  років відшкодування можно було отримати без особливих труднощів і без відкатів. До цього бізнес не міг роками отримати відшкодування. Завдяки таким деятелям як гетманцев, систему повністю  спотворили, і тут питання з якою метою. А відповідь проста - повернутися до відкатів

Ответить
  • Світлана
09.01.23 14:34

Наталія,в нас  вся податкова система під копірку , навіть пн один в один , а ще 1 С ,і багато чого запозиченого зараз 

Ответить
  • Світлана
10.01.23 12:11

Світлана, ПН в раші, як окремий (додатковий) документ, не існує

Ответить
  • Наталія
09.01.23 15:29

Світлана, навіщо все валити в кучу? Якщо казати про податкову систему, то у нас і рашки європейська система оподаткування. Саме система, а не окремі її елементи. Що стосується елементів, гетманцев багато  запозичів з рашки: наприклад, презумцію винуватості у ПКУ. Але в рашці немає СЕА ПДВ. За форму ПН - не знаю.  

Ответить
  • Надежда
09.01.23 10:23

Навіщо депутатам  товкти воду в ступі? Єдине рішення - повна відміна блокування роботи підприємств шляхом блокування податкових ( yt ghbqvf.nm nf,k. В якій державі під час війни забороняють підприємствам працювати та сплачувати податки? Підстави - То мала кількість працівників , то недостатньо основних засобів. Працюємо більш 20 років,  Податкове навантаження D=24%. 

Ответить
  • ІННА
09.01.23 10:37

Це просто терор і повне безправ'я, ворог не тільки зовнішній...

Ответить
  • Надежда
09.01.23 11:00

ІННА, Якщо військові, щоденно проявляють героїзм захищаючі країну, гинуть, становляться інвалідами,  від холоду та голоду  страждає пересічне населення, то Гетьманцев у своєму царстві безкарності та нахабності живе як в Монте-Карло.
Крім військових велика шана енергетикам, лікарям і всім іншим хто вкладає свою частку в перемогу країни. Сором та ганьба  ВР та ДПС , які показали  себе як хробаки.

Ответить
  • Ніна
09.01.23 11:14

А навіщо зобов'язувати виконувати рішення суду. Не виконав - начальника в тюрму.

Ответить
  • Ольга
09.01.23 11:31

Ніна, так і нехай відшкодовують зитки завдані протиправним блокуванням, а то ніякої відповідальності

Ответить
  • Лора
09.01.23 11:38

хто вірить, що це приймуть?

Ответить
  • Татьяна
09.01.23 12:00

Лора, приймуть, не приймуть... Все теж. Тільки що реєстрація цілодобово, а рішення суда і раніше ДПІ не виконувала і тепер буде так же

Ответить
  • Надежда
09.01.23 11:59

Це тільки законопроект,  далі погодження з комітетами, мінфіном, голосування у ВР. На підпис Президенту ( нема чого йому робити)  і 15 діб після опублікування - це в найкращому випадку   " До нових віників".

Ответить
  • Лариса
09.01.23 13:07

На моє особисте переконання, "треба не ліжка переставляти, а міняти б..."

Ответить
  • ІННА
09.01.23 14:01

Цей законопроєкт такий же нікчемний, як і попередні, і нічого не вирішить. Все робиться для посилення фіскального тиску на тих, хто намагається ще якось вижити і працювати в цій країні.
 Ми - виробники, працюємо ще з далеких 90-х, утримуємо штат 25 чол.,  платимо драконівські податки і от у жовтні 2022, на думку Шмигалів-Гетьманцевих, стали жуліками.
Вид діяльності, що був незмінним роками, став ризиковим. Ті таблиці, що пропонують подавати з поясненнями ніхто не читає і, судячи з коменту колеги вище, відмови для всіх однакові: перша- кількість працівників не дозволяє проводити діяльність, друга- немає основних засобів, у третій ще якусь єресь напишуть.
Сиджу і думаю, продукція того ж коду УКТ ЗЕД відправлена на експорт, є ВМД , де в гр. 31 Відомості про товар, вказано наше підприємство, а цілий голова комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної Датій О. А. виносить обвинувачувальний вирок, що підприємство не може зареєструвати ПН з таким же кодом УКТ ЗЕД виписану вітчизняному покупцю. Податківцю за це нічого не буде, втрачає тільки моє підприємство. 
 Подала скаргу бізнес омбудсмену, але надії на вирішення ніякої. Бажання далі борсатися в цій багнюці ніякого. 

Ответить
  • Надежда
10.01.23 13:09

Є укр приказка " За моє жито мене і побито".

Ответить
  • бурундук
09.01.23 14:58

когда буде конец этому?

Ответить
  • Львица
10.01.23 15:57

Думаю пока война - никто ничего нам не облегчит, да и после войны - обдирать будут бизнес, чтоб бюджет пополнять

Ответить
  • Елена
16.01.23 18:44

Уже. Як внесли-так і відкликали. 
Изображают бурную деятельность.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям