Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.05.23
2648 0 Печатать

Багатосторонній агентський договір: як податківці бачать дохід у единоподатника

У податківців, зокрема, запитали: чи будуть включатись до доходу платника єдиного податку третьої групи кошти, що надійшли на його рахунок від третіх осіб на користь принципалів за багатостороннім агентським договором у випадку подальшого перерахування таких коштів принципалам відповідно до тарифних планів, обраних споживачами (абонентами)?

На це податківці у листі від 28.03.2023 р. № 717/ІПК/99-00-24-03-03-06 відповіли наступне. Комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання під час провадження ними господарської діяльності через посередництво від імені, в інтересах, під контролем і за кошт суб'єкта, якого він представляє.

Не є комерційними агентами підприємці, що діють хоча й у чужих інтересах, але від власного імені.

Відповідно до агентського договору комерційний агент одержує агентську винагороду за посередницькі операції, виконані ним в інтересах суб'єкта, якого він представляє, у розмірі, передбаченому договором (ст. 301 ГКУ) .

При цьому, агентську винагороду виплачують комерційному агенту після оплати третьою особою за угодою, укладеною з його посередництвом, якщо інше не передбачено договором сторін.

На думку авторів листа за агентським договором клієнт за надані послуги розраховується безпосередньо з суб'єктом господарювання, якого представляє комерційний агент, а комерційний агент отримує винагороду за надання посередницьких послуг виключно від вказаного суб'єкта господарювання.

Враховуючи викладене, у разі отримання фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку третьої групи доходу у вигляді платежів за агентським договором, в обліку доходів та витрат, який ведеться у довільній формі, відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, а при заповненні податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям