Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.06.23
4266 21 Печатать

Новостворений платник спецЄП: як зберегти ЄП-статус після 01.07.2023

Новостворений суб’єкт одразу після держреєстрації подав заяву про обрання спецЄП (2 %) і став платником спецЄП з дня держреєстрації. У світлі вірогідного скасування спецЄП «завірусилося» питання, чи можна довіряти останнім роз’ясненням податківців, де вони кажуть, що такий суб’єкт може з другого півріччя перейти на ставку єдиного податку  (ЄП) 5 %?

Марина Казанова, податковий експерт, CAP

Несподівані роз’яснення

Останніми днями на сайтах регіональних ГУ ДПС, як під копірку, почали з’являтись інформаційні повідомлення з висновками про те, що

у новоствореного суб’єкта господарювання (юрособи чи ФОП, далі — СГ), який став платником спецЄП з дати державної реєстрації, є право з 01.07.2023 перейти зі ставки ЄП 2 % на ставку ЄП 5 %. Для цього потрібно лише подати заяву на зміну ставки ЄП не пізніше 15.06.2023.

Зокрема, такі повідомлення вже містяться на сайті ГУ ДПС Черкаської області, ГУ ДПС в  Івано-Франківської області, ГУ ДПС у Львівській області.

Тобто податківці підтверджують можливість новоствореного платника спецЄП перейти зі ставки ЄП 2 % одразу на ставку 5 %.

Зверніть увагу, що в цьому випадку

податківці пропонують діяти платнику не в порядку відмови від спецЄП з початку місяця (з поданням заяви до початку місяця, в якому платник бажає відмовитися від спецЄП), а саме в порядку «класичної» зміни ставки ЄП — з поданням заяви за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Тобто, щоб скористатися цією «опцією», треба встигнути не пізніше 15.06.2023 подати заяву на зміну ставки ЄП зі ставки 2 % на 5 %. І в такому разі платник з 01.07.2023 стане платником ЄП за ставкою 5 %.

До речі, одразу виникає питання, а чи можуть скористатися такою «опцією» ті СГ, які працювали до переходу на спецЄП на загальній системі, адже логіка буде такою самою?

Вважаємо, що ні. Адже щодо тих, хто працював до переходу на спецЄП на загальній системі оподаткування, податківці роз’яснень не надали. Роз’яснення стосуються лише новостворених СГ (які з дати держреєстрації обрали перехід на спецЄП). І швидше за все, ця щедра «пропозиція» податківців і діє тільки для новостворених СГ, у яких немає попереднього податкового «тягаря», зокрема, з ПДВ, який може бути у тих, хто працював на загальній системі.

Втім навіть для новостворених платників нинішні роз’яснення податківців досить заманливі. Адже при скасуванні спецЄП (яке може дуже скоро відбутися*) чи добровільній відмові від спецЄП новоствореному платнику (який одразу з дати держреєстрації перейшов на спецЄП) є лише одна дорога — на загальну систему оподаткування. І наступне повернення на «класичний» ЄП можливе тільки з початку наступного календарного року (з 01.01.2024). Більше нюансів знайдете у статті «Новостворений ФОП одразу перейшов на спецЄП: що після скасування спецЄП?» // «Податки&бухоблік», 2023, № 12.

* Більше деталей про відповідний законопроект знайдете у статті «Що буде з 1 липня: проєкт № 8401 наближається» // «Податки & бухоблік», 2023, № 44.

А тут таке роз’яснення податківців, яке дозволяє залишитися у лавах ЄП  тільки подавши за 15 календарних днів до початку кварталу (не пізніше 15 червня) заяву про зміну ставки з 2 % на 5 %.

Чи все так гладко з роз’ясненнями?

Взагалі, норми ПКУ не настільки лояльні до цієї ситуації.

Якщо ми подивимося на п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, то він говорить про можливість СГ «покинути» спецЄП в добровільному порядку тільки в порядку відмови* від використання спецЄП. Інших варіантів не передбачено.

* Увага! При цьому в Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування позначка при відмові на користь звичайного ЄП ставиться у полі «Внесення змін», на користь загальної системи — у полі «Відмова».

При цьому:

— по-перше, як при добровільній відмові від спецЄП, так і «примусовій» (при скасуванні спецЄП) відмова від спецЄП можлива тільки з поверненням на систему оподаткування, на якій платник був до переходу на спецЄП (п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Є  тільки право за бажанням (заявою) платника не повертатися на ЄП, якщо до переходу на спецЄП СГ був платником звичайного ЄП, а одразу перейти на загальну систему. Тобто, за цими нормами новоствореному платнику, який одразу перейшов на спецЄП, дорога є тільки на загальну систему;

— по-друге, відмова від використання спецЄП (а іншого варіанту зіскочити зі спецЄП, як ми зазначили вище, норми підрозд. 8 розд. XX ПКУ не містять) відбувається з першого дня місяця, наступного за місяцем в якому подано заяву про відмову від спецЄП. Про це прямо сказано в п.9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ. А отже, ПКУ не передбачає для спецЄП можливість скористатися «класичним» переходом зі ставки на ставку з подання заяви за 15 календарних днів до початку кварталу.

Також звертає увагу на себе й діюча консультація в категорії 107.01.01 БЗ. В ній на питання «чи можна з ЄП 2 % перейти на групу платника ЄП (ставку ЄП), відмінну тій, яку застосовувала до обрання особливостей оподаткування» податківці говорять лише про «перехід в два етапи»:

(1) спочатку повернення на попередню ставку ЄП;

(2) потім зміна ставки через подання  класичної заяви про зміну ставки не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу.

Як ставитися до роз’яснень податківців?

Судячи з того як масово сталися поширюватися ці роз’яснення в новинах регіональних ГУ ДПСУ, вочевидь, позиція податківців погоджена з ДПСУ. При цьому, знову ж таки, варто врахувати, що

вона стосується лише новостворених СГ, які потрапили на спецЄП з дати держреєстрації.  

Тож, таким платникам у світлі вірогідного скасування спецЄП, можна скористатися роз’ясненнями податківців. Все ж мова йде про те щоб залишитися на спрощенці, а не опинитися на загальній системі без можливості «зіскочити» з неї до кінця календарного року.

Для цього потрібно встигнути подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування із позначкою у полі «Внесення змін» про зміну ставки  ЄП з 2 % на 5 % — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку III кварталу (тобто не пізніше 15.06.2023).

Є звісно деякі ризики, що податківці згодом «відмовляться» від своїх же наданих роз’яснень. Колись, до речі, податківці вже казали «так» переходу зі спецЄП на будь-яку ставку ЄП (питання 54 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022 «Питання – відповіді щодо особливостей переходу платників на спрощену систему оподаткування»). Але потім радикально змінили свою думку!

Втім все ж таки є надія, що хоч цього разу податківці будуть послідовними.

ВИСНОВКИ

Регіональні ГУ ДПС, як під копірку, публікують інформаційні повідомлення про те, що платники, які перейшли на спецЄП з дати держреєстраціїї, можуть з III кварталу перейти на ЄП 5 %. Це дозволить їм залишитися спрощенцями і після скасування (вірогідного) спецЄП.

Для цього слід подати заяву про зміну ставки ЄП (з 2 % на 5 %) не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу. Тобто, не пізніше 15 червня 2023 року.

Сподіваємося, що це узгоджена позиція і податківці будуть послідовними (не передумають «заднім числом»).

Стосуються роз’яснення тільки новостворених платників — тобто тих, хто перейшов на спецЄП з дати держреєстраціїї.

Передплатити "Податки & бухоблік"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
07.06.23 06:43

А оборот? Как будут считать оборот с 1 июля по ставке 5%?! С нулЯ? Если оборот 10 миллионов до 1 июля? Дадут ли ЕН 5%? Или можно работать на остаток лимита 3 групппы? Подавать ли доход зв 2022 год? А если он превышен для 3 группы? Вопросы без ответов.  Разьяснения появяться появятся похоже 31 июня.( По Пристли)

Ответить
  • Надежда
07.06.23 13:14

ДПС України мовчить, бо ще можуть скасувати відміну 2%, 
відкрився збір підписів під петицією про відтермінування скасування  воєнних пільг. А ті,  хто до 15/06  сам подасть заяву про перехід на 5%, сам собі лікар. Поради регіональних та містечкових ДПС, так само, як Одна баба сказала.

Ответить
  • Сергій
07.06.23 13:40

Надежда, проте тут є "шляхи відступу". Якщо не скасують спецЄП, то повернетесь з 02.07 на спецЄП. А от якщо скасують, то все.

Ответить
  • Сергій
07.06.23 13:42

Сергій, точніше з 03.07, по перед цим вихідні

Ответить
  • резидент
07.06.23 10:36

Буржуй,дохід, отриманий у період застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 р. XX ПКУ, не входить до суми граничного обсягу доходу (1167 розмірів мінзарплати).

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
07.06.23 09:08

Буржуй, по обороту уже попадались разъяснения: доход от Спец2% не включается в доход ЕН 5% (даже в случае превышения граничной суммы для "классической" 3 группы). 
В последующих декларациях (за 9 місяців, за 2023 рік) будет указываться только доход от 5%. Не совсем понятен вопрос "Подавать ли доход зв 2022 год?"?

Ответить
  • Олена
07.06.23 12:42

Сомневающийся Sкептиk,Де саме були такі роз'яснення?

Ответить
  • Буржуй
07.06.23 10:50

Сомневающийся Sкептиk, из практики - ДПС отказывала при переходе на 2 группу если был на 3 и превысил лимит 2.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
07.06.23 11:03

Буржуй, правильно ДПС отказывала при переходе с 3 на 2 группу, но спецЕН2% – отдельная категория и нельзя сравнивать переход с 3 группы (кроме 2%) на 2 или первую – при этом, разумеется ФОП должен по лимитам не выходить за пределы новой группы, на которую хочет перейти 

Ответить
  • Буржуй
07.06.23 10:43

Сомневающийся Sкептиk, В заявлении на ЕН о смене группы.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
07.06.23 11:06

Буржуй, в заявлении по ЕН о смене группы – причём тут 2022 год, если не секрет?😉

Ответить
  • Буржуй
07.06.23 11:18

Сомневающийся Sкептиk, пункт 11 заяві. он подается при переходе на ЕН. Но при смене группі ДПС все равно требует его подать.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
07.06.23 13:34

Буржуй, впервые такое слышу, чтобы при переходе из группы в группу подавали Розрахунок (по пункту 11 Заяви). Если ДПС "требует" его заполнять, то она нарушает нормы ПКУ, а плательщик НЕ обязан выполнять требования налоговой, прямо противоречащие ПКУ (298.1.4 ПКУ). Мало ли что налоговая может "требовать"? Меня как-то, когда заяви сдавал "ногами" инспектор "попросила" предоставить договор аренды, на что я ответил "без проблем, дайте мне запит на предоставление договора аренды и я его предоставлю". После этого – все хотелки инспектора закончились. 
Поэтому: при изменении группы с 1 на 2 группу, с 1 на 3, со 2 на 3, с 3 на 2, с 3 на 1 – подаёте без всякого розрахунка.  При переходе с ОСН на ЕН заяву подаём с Розрахунком

Ответить
  • Вікторія
07.06.23 17:04

Сомневающийся Sкептиk, наша налоговая ВСЕГДА требовала додаток при смене группы или ставки. Даже при смене видов деятельности, но тут уже можно отгавкаться

Ответить
  • Віолетта
07.06.23 12:48

Якщо врахувати, що вони ще думають, чи відмінять. Гетманцев каже - до 1  липня приймем рішення, а заяву до 15 червня подати. А потім вийде, що перейшли на 5%, а вони 2% не відмінять.

Ответить
  • Сергій
07.06.23 13:48

Віолетта,ну то можна знову в липні перейти на спецЄП. А за рухнок того що декілька днів липня пробудете на 5 %, після скасування спецЄП вас вже автоматом повернуть на 5 %

Ответить
  • Вікторія
07.06.23 17:05

Сергій, хорошая идея, кстати.
Я думаю, мы только 03.07  узнаем, что они накуролесили

Ответить
  • Екатерина
09.06.23 23:00

Добрий день. Я правильно все поняла: если ФОП переходил на 2% с 5%(3 группа), то заявление мы не пишем, нас автоматически вернут на 5%. Получается, что только вновь созданные в 2022-2023 должны подать эти заявления чтобы не попасть на общую систему?

Ответить
  • Олена
12.06.23 11:39

Екатерина, хотелось бы в это верить. Но по факту может быть по другому.

Ответить
  • галина
10.06.23 12:19

Екатерина, вважаю, так

Ответить
  • Наталья
12.06.23 15:32

Добрый день. Коллеги, помогите!!!!! Кто уже подал Заяву на застосування спрощеної системи 3 гр с 2% на 5%, нужно ли ностворенному ФОП 3 гр 2 % при переходе на 5% подать к заяве розрахунок доходу? Помогите, кто уже подал и получил Витяг. Благодарю

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям