Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.06.23
2024 6 Печатать

Нова послуга на порталі Дія: закриття ФОП

Відтепер на порталі Дія можна закрити ФОП у кілька кліків. Послуга автоматична, тож закрити бізнес можна всього за 1 секунду без участі держреєстратора.

Сервіс актуальний для людей, які хочуть припинити підприємницьку діяльність або змінити форму власності бізнесу.

«Ми продовжуємо спрощувати комунікацію з державою, щоб усі державні послуги були простими та зручними. На порталі Дія вже доступна найшвидша реєстрація бізнесу у світі. Це революційна послуга, яка дозволяє зареєструвати бізнес всього за 2 секунди. Повністю автоматична, без участі держреєстратора. За весь час сервісом скористалися понад 334,2 тисячі українців. Відтепер доступне й автоматичне закриття ФОП. Ми усунули людський фактор із процесу, тож більше не потрібно чекати на опрацювання заяви вручну», — зазначив Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Щоб закрити ФОП, більше не потрібно заповнювати заяву вручну, а потім чекати, коли її опрацює реєстратор. Припинення ФОП відбувається без участі людини, а дані автоматично підтягнуться з Єдиного державного реєстру (ЄДР). Це мінімізує людський фактор і унеможливить помилки в заяві.

Скористатися послугою можуть фізичні особи-підприємці, які мають РНОКПП або використовують паспортні дані замість картки платника податків. Для цього:

  • авторизуйтеся на порталі Дія
  • виберіть послугу – Автоматичне закриття ФОП
  • натисніть – Подати заяву
  • необхідна інформація підтягнеться у заяву з ЄДР. Перевірте, чи всі дані правильні
  • Підпишіть заяву електронним підписом ФОП або КЕПом фізичної особи

Після цього дані про закриття ФОП автоматично надійдуть у ЄДР та до податкової за місцем реєстрації. Статус заяви ви можете перевірити у розділі Послуги – Замовлені послуги.

Послуга реалізується Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством юстиції України за підтримки Програми EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
22.06.23 08:43

Чогось не зрозумію.КМУ вже один раз писав про це 15.06.2023 (тоді йшлося про бета-тест): https://www.kmu.gov.ua/news/mintsyfry-na-portali-diia-mozhna-bude-avtomatychno-zakryty-fop-u-kilka-klikiv 
Зараз, у сьогоднішньої новини, згадка про бета-тест відсутня. 
Щодо самої послуги, то й раніше на Порталі Дія можна було подати заяву про закриття ФОП;  займало це за часом пару хвилин. Тобто, я не назвав би цю послугу "новою", а просто більш автоматизованою, чи що...

Ответить
  • Ирина
22.06.23 09:44

Сомневающийся Sкептиk, раніш ми вибирали меню закриття та ця інформація летіла до держ реєстратора, тепер для нас так само, а у держ реєстратора автоматично

Ответить
  • +
22.06.23 10:01

Теперь регистраторы будут наблюдать за процессами относительно граждан–предпринимателей, а не "ставить палки в колёса" или затягивать процесс, подчёркивая свою "важность". А высвободившееся время смогут тратить на то, где действительно важно их внимание.
Угадайте кто на очереди на оптимизацию...

Ответить
  • Автоматична
22.06.23 09:11

у порівнянні з автоматизованим алгоритмом: https://tax.gov.ua/data/files/284917.png

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
22.06.23 10:03

Автоматична, ні. Змінюється тільки "крок 1". Кроки 2-5 на малюнку (від ДПС) так і залишаються:
Крок 2: Подання звітності до ДПС;
Крок 3: Провести остаточні розрахунки з бюджетом;
Крок 4*: Закрити поточні рахунки у банку; 
Крок 5*: Зняття з обліку у контролюючих органах... 
Я б додав ще:
крок 0: розторгнути трудові відносини з працівниками, провести з ними остаточні розрахунки. 
*
Щодо Кроку 4, то ДПС "лукавит", що "ФОП подає заяву до банку у довільній формі". Так, це один з варіантів закриття рахунків ФОПа (п. 1 ст. 121 Інструкції), але є і інший, в абз.1 ст. 124 Інструкції:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0162500-22/conv#n446 Надавач платіжних послуг закриває поточний/платіжний рахунок юридичної особи-резидента, фізичної особи-підприємця (якщо немає залишку коштів на рахунку) на підставі інформації, отриманої від контролюючих органів, та перевірки її в Єдиному державному реєстрі в порядку, визначеному законодавством України, про державну реєстрацію припинення юридичної особи/підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця або самостійного виявлення таких відомостей в Єдиному державному реєстрі. 
Щодо Кроку 5: Зняття з обліку у контролюючих органах може тривати РОКАМИ...

Ответить
  • Re
22.06.23 10:50

Ви пропустили: "в порівнянні з".
1. Так, послуга в цілому псевдоавтоматична, але це до автора.
2. Чим більше тексту, тим менше змісту ("що занадто - то не здраво").
Мова йшла про "закриття ФОП".
3. Мені, як громадянину, буде байдуже до того, як довго триватиме "зняття з обліку", якщо я виконав свої зобов'язання як "ФОП".

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям