Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.06.23
2555 5 Печатать

Анулювання свідоцтв ПДВ за використання незаконних схем

За ініціативи аналітиків Бюро економічної безпеки України 59 ризиковим підприємствам анульовано свідоцтва ПДВ. Загальний залишок податкового ліміту цих підприємств становив понад 2,5 мільярда гривень.

Співробітники Бюро економічної безпеки виявили “сплячі” підприємства, які подають нульові декларації, вказуючи відсутність діяльності. Лише за 2023 рік виявлено 126 таких підприємств.

Ці “сплячі” підприємства мають податковий ліміт у розмірі 4,6 мільярдів гривень, який накопичується на основі сплачених податків за покупки товарів, будівель або землі. Замість використання грошей для сплати податків, зазначені підприємства можуть незаконно передавати їх іншим компаніям у рамках схем зниження податків.

Одна з незаконних схем полягає у тому, що підприємство, яке повинно сплатити податок на додану вартість, фіктивно купує товари або послуги від підприємства з податковим лімітом. Це дозволяє уникнути оподаткування або зменшити його. У свою чергу, “спляче” підприємство використовує податковий ліміт для фіктивної передачі товарів або послуг іншим компаніям, фактично нічого не поставляючи.

З метою боротьби з незаконним використанням податкового ліміту, законодавством передбачено анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість у випадку, якщо підприємство протягом року подає нульові декларації, маючи при цьому податковий ліміт.

По материалам Бюро економічної безпеки України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алиса
30.06.23 09:36

так цю норму податкова і без БЕБ використовує. прямо провели роботу...

Ответить
  • Елена
30.06.23 11:11

Але серед цих підприємств могли бути ті, що не просто змогли відновити повноцінну роботу на протязі року через війну. Наприклад були тільки взмозі надавати звітність.То їх просто обікрали. Тому що ліміт це законні гроші та по своєї суті результат попередньої роботи підриємства. 
Ні, війни в нас нема.

Ответить
  • Елена
30.06.23 11:18

Ось ця формуліровка ,,можуть,, мене просто вбиває. Тобто всі ми по суті в очах держави злочинці апріорі. І тільки превентивні караючі заходи тримають нас в рамках добропорядності. Не можу заспокоїтись, в нас держава якійсь перевертень.

Ответить
  • Наталя
30.06.23 11:23

Дивно, як спляче підприємство може комусь щось давати (тобто ПДВ кредит). Якщо таке є, то воно вже не спляче і буде показувати свої зобов'язання, а відтак- які підстави взагалі? Тепер новий вид покарання: наперед, бо ви могли б теоретично щось порушити в майбутньому 

Ответить
  • Оксана
03.07.23 15:00

А хтось знає що таке "податковий ліміт"? 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям