Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.10.23
1127 0 Печатать

Мінфін визначив, як брати на облік фінагентів, які є підзвітними фінансовими установами

Мінфін наказом від 30.08.2023 № 468 затвердив Порядок взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки.

Цей документ реалізує норму п.п. 393.3.3 ПКУ щодо порядку взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS.

Наказ № 468 також було доповнено технічними правками, згідно з наказом Мінфіну від 20.09.2023 р. № 505.

Облік та Перелік Підзвітних Фінансових Установ (далі - ПФУ) веде ДПС України.

Взяттю на облік у ДПС підлягатимуть усі фінансові агенти, які є ПФУ. При цьому, взяття ПФУ на облік у ДПС здійснюється незалежно від наявності у ПФУ Підзвітних Рахунків у звітному періоді.

Інформація про ПФУ, отримана для їх обліку згідно з цим Порядком, вноситься до переліку Підзвітних Фінансових Установ (далі - Перелік ПФУ). Взяття ПФУ на облік, їх включення до Переліку ПФУ, внесення змін до відомостей про ПФУ в Переліку ПФУ та зняття ПФУ з обліку з їх виключенням з Переліку ПФУ здійснюється ДПС в електронній формі з використанням засобів електронного зв'язку.

ПФУ береться на облік, щодо ПФУ вносяться зміни до Переліку ПФУ та ПФУ знімається з обліку на підставі відповідної заяви, форму якої наведено у додатку 1 до цього Порядку. Заяву про взяття на облік подає (заявником є):

  • Фінансова Установа України, яка перебуває на обліку як платник податків у контролюючих органах, має податковий номер та буде подавати звіти про підзвітні рахунки за себе самостійно;
  • компанія з управління активами щодо кожного інституту спільного інвестування, який відповідає визначенню "Підзвітної Фінансової Установи" та активами якого управляє компанія з управління активами;
  • Фінансова Установа України, яка відповідно до закону або договору уповноважена або зобов'язана подавати звітність від імені або щодо партнерства, трасту чи іншої Організації, що не є юридичною особою, але яка відповідає визначенню "Підзвітної Фінансової Установи".

ДПС оприлюднює та оновлює на офіційному вебпорталі ДПС інформацію з Переліку ПФУ із зазначенням ідентифікаційних та реєстраційних даних ПФУ.

Накази № 468 та № 505 наберуть чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки матеріалу документи офіційно не опубліковані.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям