Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.10.23
712 0 Печатать

Легалізація медичного канабісу може змінити життя важкохворих людей і полегшити його паліативним хворим

Одне з головних завдань Мінсоцполітики – забезпечити українців своєчасною, доступною і  якісною підтримкою, побудувати систему надання соціальних послуг, яка б максимально ефективно допомагала людям, що опинились у біді і не можуть самостійно з нею впоратись. 

Як профільне міністерство розуміємо, що соціальні послуги мають надаватися в залежності від конкретних потреб таких людей. Іноді основна потреба – це допомога у працевлаштуванні, іноді – допомога психолога, часто – просто натуральна допомога (коли соціальний працівник допомагає літній або  хворій людині навести лад у помешканні, принести продукти і тд).

Іншої підтримки потребують люди, чиє життя пов'язане з важкими захворюваннями, такими як розсіяний склероз чи хвороба Альцгеймера; онкохворі, що потерпають від хронічного болю; паліативні хворі.

Надаючи їм соціальні послуги, наприклад, послугу догляду вдома для паліативних хворих, соціальні працівники бачать людину в найскладніший, а іноді і в найтемніший момент її життя, допомагають пройти цей шлях, намагаються полегшити біль і страждання. 

Розуміємо, що під час війни: 

  • через психологічну, матеріальну, фізичну шкоду,  завдану війною, зростає кількість українців, які потребують підтримки соціальних працівників
  • військові та  цивільні українці потерпають від стресу й від посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Імовірність виникнення ПТСР збільшується під час війни (поширеність становить від 11% до 50%). Так зв. «пандемія посттравматичних стресових розладів» може уразити близько третини українців. 
  • зростає кількість осіб з інвалідністю, супутником яких можуть бути фантомні болі.

Соціальна допомога спрямована, в першу чергу,  на вирішення проблем, з яким зіштовхуються українці, залишаючи при цьому за ними право приймати ті чи інші рішення самостійно. Тому Мінсоцполітики підтримує законопроект, що має дозволити  контрольоване виробництво та застосування медичного канабісу в Україні.

Адже канабіс, який використовують у медичних цілях:

  • допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття за низки тяжких захворювань і станів. Препарати на основі медичного канабісу можуть бути ефективним знеболювальним засобом за паліативної допомоги
  • допомагає онкохворим пацієнтам долати такі симптоми, як відсутність апетиту, нудота,безсоння
  • його використання значно полегшує перебіг нападів епілепсії,  деякі форми з яких  не піддаються лікуванню наявними препаратами. Це покращує якість життя пацієнтів.

Зменшує тривожність, заспокоює, але не впливає на поведінку, що важливо для тих, пройшов війну, полон чи вижив після скоєного сексуального або фізичного насильства. 

Таку дію препаратів підтверджують клінічні дослідження, згадані у звіті  Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

Дослідження, проведене в Канаді у 2017 р. серед ветеранів військової служби та поліції, засвідчило, що внаслідок застосування медичного канабісу інтенсивність болю зменшилася майже наполовину (48%), а також на 50% зменшився прийом лікарських препаратів для лікування ПТСР. Крім цього, на 77% знизився показник суїцидальних думок, а на 59% зменшилася тяжкість симптомів від першого до наступного візиту. 

Наразі понад 50 країн вже схвалили використання медичного канабісу. 

«Призначаючи паліативному хворому лікування, лікар має володіти якнайширшим арсеналом препаратів. Дуже часто один препарат не працює, потрібна – їх комбінація. Тому важливо, якщо лікар отримає можливість у якості додаткового метода знеболення використовувати медичний канабіс», – підкреслила медичний психолог, завідувач паліативним відділенням однієї з приватних клінік Зоя Максимова. 

«Сотні тисяч пацієнтів потерпають щодня від нестерпного болю, не маючи ліків для його полегшення. При цьому у багатьох країнах (Фінляндія, Франція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Чехія та інші) знеболення за допомогою препаратів медичного канабісу легальне і доступне. Маємо дати врешті-решт можливість українцям зменшити біль там, де це можливо, особливо це стосується онкохворих пацієнтів», – зазначив голова Координаційної ради БО «100% життя» Дмитро Шерембей.

Україна також має сьогодні шанс встановити чіткі правила вироблення та обігу канабісу в медичних цілях, врегулювати порядок контролю його виробників і доступ пацієнтів до препаратів.

Соціальні працівники не призначають жодних ліків і поважають право людини на самовизначення, у т.ч., чи підходить їй ті чи інші ліки. Проте, працюючи з особами, які мають хронічні або невиліковні захворювання, вони мають надавати ефективні послуги, в т.ч., використовуючи в своїй роботі передовий світовий досвід для покращення певних станів.

Тому позиція Мінсоцполітики тут повністю збігається з позицією Комітету здоровʼя нації,   Міністерства охорони здоров'я , Міністерства у справах ветеранів України  і Президента України: "Всі кращі світові практики, рішення, якими б складними або незвичними вони не були, повинні бути застосовані в Україні, щоб всім українським громадянам не довелося терпіти біль, стрес і травми війни".

По материалам Мінсоцполітики

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям