Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.10.23
1006 0 Печатать

Небанківські фінансові установи оновлять кредитні договори

Національний банк уточнив додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику, в тому числі на виконання норм Закону України “Про платіжні послуги”. 

У Положенні про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит), затвердженому постановою Правління Національного банку від 03 листопада 2021 року № 113 (далі – Положення № 113): 

  • уточнено рахунок, на який споживачеві – стороні договору може здійснюватися перерахування коштів у рахунок кредиту;
  • уточнено вимоги до договорів, що укладаються в електронній формі;
  • оновлено вимоги до договірних умов щодо списання коштів із рахунку споживача – сторони договору на користь кредитодавця (якщо такі передбачені);
  • доповнено перелік недобросовісних умов договору. 

Зазначені зміни посилять захист прав споживачів під час укладання договорів споживчого кредитування, а також убезпечать учасників договірних відносин від неналежної комерційної практики та шахрайських дій. 

Зміни до Положення № 113 затверджені постановою Правління Національного банку від 18 жовтня 2023 року № 131 “Про затвердження Змін до Положення про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит)” та набирають чинності з 21 жовтня 2023 року. 

У постанові передбачено перехідний період 1 місяць для приведення договорів небанківських кредитодавців у відповідність до затверджених змін.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям