Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.10.23
926 0 Печатать

Мінсоцполітики розробило механізм отримання інформації про осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані

На сьогодні відсутній механізм отримання Державною службою зайнятості інформації про тих осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані на вакансії, що подаються  роботодавцями за формою звітності № 3-ПН.

При цьому, 29 червня 2023 року прийнято Закон України № 3191-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо верифікації відомостей в окремих системах та реєстрах”, який набрав чинності 21 липня 2023 року.

Зазначеним Законом внесено зміни до ст. 19 Закону України ,,Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, в тому числі доповнено частинами 14 та 15.

Відповідно до ч. 15 ст. 19 Закону, Мінсоцполітики наділено повноваженнями, щоб затвердити порядок визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, визначити форму та порядок надсилання інформації про таких осіб до Державного центру зайнятості.

У зв’язку з цим  Міністерством розроблено проєкт наказу Мінсоцполітики "Про затвердження Порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання до Державного центру зайнятості інформації про таких осіб".

Запропонованим Порядком установлено механізм визначення Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд) в автоматизованому режимі з використанням даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – РЗО) та централізованого банку даних з проблем інвалідності (далі – ЦБІ) осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання інформації про таких осіб до Державного центру зайнятості.

Також визначено механізм використання відомостей про осіб з інвалідністю, які потребують працевлаштування, за результатами автоматизованого визначення.

Так, за результатом отриманої від Фонду інвалідів  інформації про осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, Державний центр зайнятості за регіональним принципом надає інформацію своїм міжрегіональним / регіональним відділенням та їхнім філіям для здійснення ними заходів із забезпечення реалізації прав таких осіб у сфері зайнятості населення.

Міжрегіональні / регіональні відділення та їхні філії за результатами, здійснюють заходи щодо:

  • безоплатного надання інформації особам з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, про пропонування і попит на робочу силу, зокрема про вільні робочі місця (посади),  можливості та умови працевлаштування на території України, професійну орієнтацію, професійне навчання та інші послуги, передбачені законодавством;
  • безоплатного надання роботодавцям, за наявності попиту на робочу силу (вакансії), відповідно до Порядку подання форми звітності № 3-ПН „Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”, інформації про осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані;
  • удосконалення механізму працевлаштування осіб з інвалідністю.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям