Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.23
3655 0 Печатать

Низка нацстандартів бухобліку зазнала змін

На сайті Мінфіну оприлюднено накази Міністерства від 07.11.2023 № 624 та від 27.11.2023 № 659, яким вносяться зміни до низки нацстандартів бухобліку (НП(С)БО).

Звернемо увагу на оновлення НП(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість», затвердженого наказом Мінфін від 02.07.2007 р. № 779. Нормативний акт приводять у відповідність до вимог МСФЗ щодо відображення у бухобліку господарських операцій, пов’язаних з інвестиційною нерухомістю.

Зокрема, уточнено визначення понять «інвестиційна нерухомість», «операційна нерухомість», «балансова вартість активу».

Визначено, що з метою бухгалтерського обліку не вважається інвестиційною нерухомістю:

► Операційна нерухомість, а також нерухомість, що утримується для використання у майбутньому як операційна нерухомість.
► Нерухомість, що утримується з метою продажу за умов звичайної господарської діяльності.
► Нерухомість, що перебуває в процесі будівництва або поліпшення з метою продажу за умов звичайної господарської діяльності.
► Нерухомість, утримувана з метою майбутнього поліпшення та подальшого використання як операційна нерухомість.
► Операційна нерухомість, стосовно якої очікується вибуття.
► Нерухомість, що надана в оренду іншому суб’єкту господарювання на умовах фінансової оренди.

До інвестиційної нерухомості належать, наприклад:

  • земельна ділянка, утримувана для довгострокового збільшення власного капіталу, а не для короткострокового продажу в процесі звичайної діяльності;
  • земельна ділянка, утримувана для використання в майбутньому, мету використання якої ще не визначено. Якщо підприємством ще не визначено, чи буде земельна ділянка використовуватися як операційна нерухомість, чи для продажу в короткостроковій перспективі у процесі звичайної діяльності, тоді така земельна ділянка вважається утримуваною для збільшення власного капіталу;
  • будівля, яка є власністю підприємства (або як право користування будівлею, утримуваною підприємством) та надана в оренду за однією чи кількома операційними орендами;
  • будівля, яка не зайнята, але утримується для надання в оренду за однією чи кількома операційними орендами.

Якщо справедливу вартість частини об’єкта, яку відносять до інвестиційної нерухомості, достовірно визначити неможливо, то вся нерухомість, до якої відносять цю частину, обліковують як основні засоби відповідно до НП(С)БО 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфін від 27.04.2000 р. № 92.

Крім того, внесено зміни до:

НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» (затверджено наказам Мінфіну від 07.02.2013 р. № 73);

НП(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»  (затверджено наказам Мінфіну від  26.04.2000 р. № 91);

НП(С)БО 13 «Фінансові інструменти» (затверджено наказам Мінфіну від 30.11.2001 р. № 559).

Зміни стосуються розкриття інформації інвестором за операціями внесення коштів до статутних капіталів підприємств.

У НП(С)БО 1 уточнено, що у примітках до фінансової звітності інвестори наводять (розкривають) перелік господарських товариств, власну частку в їхньому статутному капіталі та суму заборгованості за внесками до зазначених статутних капіталів.

Крім того, доповнено Перелік додаткових статей фінзвітності (додаток 3) статтею «Заборгованість за внесками до статутного капіталу інших підприємств» (код рядка 1036).

НП(С)БО 12 доповнено новим пунктом, яким передбачено, що інвестор спільного, дочірнього та асоційованого підприємства розкриватиме інформацію про суму, строки та умови своїх зобов’язань по внескам до статутних капіталів  суб’єктів господарювання.

НП(С)БО 13 доповнено положенням, згідно якого інвестор розкриває інформацію про суму, строки та умови своїх зобов’язань по внескам до статутних капіталів суб’єктів господарювання.

Також уточнено, що норми НП(С)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами» (наказ Мінфіну від 19.05.2005 р. № 412) не застосовуватимуть підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат.

Накази № 624 та № 659 наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. На день підготовки матеріалу документ офіційно не опубліковано.

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям