Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.12.23
1158 0 Печатать

Влада підвищить ставки акцизного податку на тютюнові вироби

Мінфін оприлюднив проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби».

Додатком XXVIII до глави 4 «Оподаткування» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі – Угода про асоціацію) передбачено імплементацію окремих положень Директиви Ради 2011/64/ЄС щодо структури та ставок акцизного збору на тютюнові вироби (далі – Директива 2011/64/ЄС).

Відповідно до статті 10(2) зазначеної директиви загальний акцизний податок на сигарети у країнах-членах ЄС не повинен бути меншим 90 євро / 1 000 шт. сигарет незалежно. Для порівняння, станом на 28.11.2023 мінімальне податкове зобов’язання на сигарети в Україні становить 2097,12 грн (53 євро) / 1000 штук.

Законопроектом запропоновано внести зміни до ПКУ, якими:

– у статті 215 ПКУ встановити нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби, що будуть діяти з 01.01.2028, з огляду на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ЄС, з одночасним зменшенням акцизного навантаження на ТВЕН. Поряд з цим, у підрозділі 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачити поступове, починаючи з 01.07.2024 по 31.12.2027, щорічне підвищення ставок акцизного податку;

– визначити грошову одиницю виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби у євро;

– у пункті 391.1, пункті 217.3  та підпункті 222.2.2 ПКУ передбачити особливості порядку обчислення акцизного податку на тютюнові вироби за ставками, вираженими в іноземній валюті;

- тимчасово, на період дії воєнного стану, збільшити розмір із 115% до 120% обмеження щодо придбання марок акцизного податку та обсягів реалізації (імпорту) тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, яке спрямовано на упередження накопичення запасів таких підакцизних товарів.

Прийняття проекту акта забезпечить приведення податкового законодавства України щодо акцизного податку на тютюнові вироби до норм законодавства ЄС.

Зауваження та пропозиції до проекту Закону просимо надавати протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення на офіційному веб-сайті Мінфіну у письмовій та/або електронній формі за такими адресами: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: ikhliebnikova@minfin.gov.ua, Orlyansky@minfin.gov.ua.

Додаткові матеріали:

Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби»

Додаток 1. Порівняльна таблиця

Додаток 2. Пояснювальна записка

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям