Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.12.23
1155 0 Печатать

У Раді розповіли, як отримати житло за житловим сертифікатом

Механізм вдосконалення використання житлових сертифікатів єВідновлення триває безперервно. Зокрема, згідно з прийнятим нещодавно у першому читанні законопроєктом № 10208, житловий сертифікат невдовзі можна буде внести як частину оплати у програмі доступного іпотечного кредитування єОселя.

Про це на підсумковій зустрічі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з головами дипмісій та громадськістю повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Ще минулого тижня парламент у першому читанні прийняв законопроєкт, який дозволяє приймати житлові сертифікати для участі у програмі єОселя. В цілому, видача перших житлових сертифікатів розпочалася вже у листопаді, а сам етап програми, що стосується саме знищеного, а не просто пошкодженого майна, стартував 1 серпня», – повідомила народна депутатка.

Вона зауважила, що станом на 12 грудня вже сформовано 1291 житловий сертифікат на загальну суму в майже 2,5 млрд гривень. А загальна площа, житла, по якому сформовано сертифікати, складає майже 100 тис. квадратних метрів.

«Вкотре наголошую, що ми не обмежуємо українців у тому, яке житло вибирати замість знищеного ворогом, і в тому, де воно може бути. Громадяни можуть вибрати житло і на первинному, і на вторинному ринку в будь-якому населеному пункті України. Вирішувати тільки людям, а ми даємо їм можливість для цього та інструмент», – підкреслила Шуляк.

За її словами, загалом, внаслідок російської збройної агресії було пошкоджено або вщент знищено 40 млн кв. метрів житла, при тому, що до повномасштабного вторгнення Україна будувала в середньому 9-10 млн кв метрів житла на рік. Тобто, фактично, російські окупанти позбавили країну результату 4-річної праці, зауважила голова профільного комітету.

Вона також зазначила, що станом на сьогодні через Дію українці подали 566 тис. інформаційних повідомлень про пошкоджене або вщент знищене майно. Але з урахуванням того, що днями розпочалося приймання таких повідомлень не лише через Дію, а і у ЦНАПах, нинішня статистика буде ще змінюватись у бік зростання.

Нагадаємо, тиждень тому сума нарахованих компенсацій за пошкоджене в результаті російської збройної агресії житло перевищила 3 млрд гривень. При тому, що наприкінці жовтня ця сума становила 2 млрд гривень, тобто за останні півтора місяця було погоджено на 50% більше компенсацій, ніж за весь період роботи цього етапу програми.

На цю ж дату було сформовано перші 1000 житлових сертифікатів, в обмін на які громадяни отримують нове житло у випадку, якщо нинішнє не пошкоджене, а знищене. При цьому, кількість позитивних рішень по сертифікатах зростає дуже стрімко – наприклад, перші 500 були сформовані тільки 10 листопада. Тобто, за останній майже місяць їх було сформовано вдвічі більше.

По материалам Політична партія "Слуга народу"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям