Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.01.24
1387 5 Печатать

БЕБ: підприємства, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, становлять загрозу економіці

БЕБ б’є на сполох: підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, становлять загрозу економіці. Про це повідомляє народний депутат Ніна Южаніна.

Причина, на думку Бюро, – в незаконному використанні ними податкових пільг.

Аналітики БЕБ виявили непоодинокі випадки, коли підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, з метою отримання пільг створюють видимість дотримання законодавчих вимог (не менш як 50% штату – особи з інвалідністю, не менш як 25% витрат – витрати на оплату праці тощо) або взагалі їх обходять.

Схеми, які викриті БЕБом:

♦ залучення до виконання робіт фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб за цивільно-правовими договорами (дає змогу дотриматися вимог щодо частки осіб з інвалідністю в штаті підприємства та у фонді оплати праці);

♦ створення видимості виробничого процесу на підприємстві без реального виробництва продукції;

♦ заявлення до бюджетного відшкодування ПДВ, сформованого за рахунок реалізації за готівку товарів народного споживання, що у податковій звітності відображено як реалізація товарів кінцевим споживачам за нульовою ставкою ПДВ.

БЕБ встановлено, що в період із січня 2021 року до липня 2023 року підприємства, засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, заявили до відшкодування 2 689 млн грн, із яких 2 289 млн грн, або 85%, є ризиковими сумами.
 
Повідомляється, що пропозиції щодо внесення змін до Податкового кодексу БЕБ було направлено Мінфіну.
 
Там відповіли: чинна норма про оподаткування ПДВ за нульовою ставкою постачання товарів та послуг, що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських об’єднань осіб з інвалідністю, не узгоджується з процесом адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, а також зменшує дохідну частину державного бюджету України.
 
Водночас у 2019 році ВР прийняла Закон № 344, яким продовжено термін дії зазначеної пільги з 2020 до 1 січня 2025 року.

Крім того, Мінфін «перекинув м’яч» на поле Мінсоцполітики, яке забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, зокрема осіб з інвалідністю.

«Враховуючи зазначене, Міністерство фінансів України надіслало відповідний запит на Мінсоцполітики та матеріали, надіслані БЕБ листом від 13.11.2023 № 11/3.1.2/28257-23. У разі перегляду критеріїв для підприємств та організацій, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, встановлених постановою №1010, та внесення відповідних змін до постанови №1010, виникнуть правові підстави для розгляду питання про внесення змін до норм Кодексу».

Тепер БЕБ звертається до податкового комітету (лист № 11/3.1.2/303-24 від 11.01.24) з проханням розроблення законопроєкту.
 
"Щодо пропозицій, щоправда, є питання.

Турбує таке.

По-перше, зазначені підприємства та організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю мають право застосовувати пільги з податку на прибуток та 0 ставку з ПДВ за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який видається Мінсоцполітики.

По-друге, підприємства та організації, на які поширюється дія таких пільг, реєструються у відповідному контролюючому органі (за наявності дозволу).

Тому майже 2 млрд 300 млн грн безпідставного відшкодування (якщо воно мало місце) не можна не побачити", - пише нардеп.

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
18.01.24 07:25

Незабаром - усі підприємства становлять загрозу економіки.

Ответить
  • Дуже злий бух
19.01.24 10:36

Александр, ага! Це перше про що я подумала. ФОПи вже загрожують, підприємства (мікро і малі) також будуть загрожувати. 
Тож " в пГавильном напГавлении идем, товариши"

Ответить
  • Ирис
18.01.24 08:58

Вот так злочин раскрыли ...... Какое лицемерие!

Ответить
  • ірина
18.01.24 09:05

Контролюючі органи як ракова пухлина , пожирає здорові клітини і скоре зжере все😡

Ответить
  • Надія
18.01.24 09:33

Чим більше військових інвалідів, тим більше за них турбуються.
Примусити їх бути платниками ПДВ.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям