Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.01.24
2297 2 Печатать

НБУ пропонує запровадити додатковий податок. Гетманцев проти

Голова Податкового Комітету ВРУ Данило Гетманцев наголошує, що він не погоджується з пропозицією Нацбанку щодо додаткового податку на некритичний товарний імпорт.

Він розуміє, що ця пропозиція - інструмент впливу на від'ємний торгівельний баланс.

Водночас, на думку нардепа, баланс вигод та втрат від такого втручання держави в економічні процеси, є негативним.

Чому?

1. Податок передбачає існування переліку товарів критичного імпорту, що звільняються від податку. Ми вже використовували цей інструмент на початку війни. І тоді перелік товарів з двох десятків у березні зріс до 90% позицій  довоєнного імпорту у червні. Перелік є суб’єктивним і при його складанні потенційно існує величезна корупційна складова.

2. Оподаткувати додатковим митом дійсно можна певні товари розкоші. Але в цьому випадку вплив податку і на надходження, і на платіжний баланс буде мінімальним.

3. Держава ще не використала увесь потенціал адміністративних рішень щодо контролю за поверненням експортної валютної виручки в країну.

По материалам Данило Гетманцев, Голова Податкового Комітету ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
24.01.24 09:32

Ну если Гетьманцев против, то скоро введут.

Ответить
  • Светлана
25.01.24 16:30

свята людина

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям