Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.02.24
1980 0 Печатать

5 запитань про відпустки у 2024 році

Неоплачувану відпустку на час воєнного стану надано з 01.12.2023 по 29.02.2024. Заяву від працівника та наказ про надання відпустки датовано листопадом 2023 року.

Чи зараховується час перебування у ній після 24 грудня до відпускного стажу? Ні! Не зараховується.

Грудень 2023 року поділено на до і після: 23 дні (з 1-го по 23 число) заробили відпускний стаж, а 8 (з 24 по 31) – уже ні.

Для відпускного стажу важливими є не дата написання заяви чи видання наказу, і не дата її початку, а період перебування у такій відпустці. Тож у нашому прикладі дні «воєнної» відпустки за свій рахунок з 24.12.2023 по 29.02.2024 року не заробляють відпускний стаж. Працівник весь 2023 рік був у відпустці без збереження зарплати.

Чи може він у 2024 розраховувати на чергову щорічну основну відпустку? Тут все залежить від того, в якій саме неоплачуваній відпустці був працівник. Адже є такі, що заробляють стаж для щорічної основної відпустки, а є ті, що «в прольоті».

Наприклад, відпустки, які надають обов’язково за бажанням працівника за певних обставин, перелічених у статті 25 Закону про відпустки, зокрема, при одруженні або у разі смерті рідних. Така неоплачувана відпустка заробляє відпускний стаж. Так само було і зі звичайною відпусткою за сімейними обставинами, а також на період воєнного стану. Але з 24.12.2023 року вони перейшли в розряд тих, які відпускний стаж не надають.

Тож потрібно визначити, яка саме неоплачувана відпустка була у працівника і порахувати дні, які за робочий рік увійшли до відпускного стажу. Працівника звільнили з військової служби і він повернувся до цивільного роботодавця. Просить надати йому «післявоєнну» відпустка за свій рахунок на строк до 60 календарних днів.

Чи можна це зробити? Ні, не можна.

Сьогодні (під час дії воєнного стану) звільнення з військової служби відбувається і не у зв’язку із закінченням особливого періоду, і не у зв’язку з демобілізацію. Бо наразі особливий період все ще триває. Так само як і загальна мобілізація. Наразі військових звільняють зі служби за іншими підставами.

Наприклад, за станом здоров’я, за віком, через сімейні обставини. Чи компенсувати відпустки за 2021, 2022 та 2023 роки?

Якщо мова йде про надання відпустки, то дійсно роботодавець може (хоча і не зобов’язаний) відмовити у відпочинку за минулі роки. Але коли вже мова заходить про компенсацію за ці невикористані дні при звільненні, то такого права, як не надавати її законодавство не передбачає. Ба більше, прямо каже, що компенсувати треба. Що стосується компенсації без звільнення, то тут нічого окремо не прописано, тож діють загальні правила.

Працівника призвано на військову службу. Чи можна надати йому компенсацію заробленої відпустки без звільнення? З 24.12.23 працівники, призвані/прийняті на військову службу, мають право отримати грошову компенсацію за всі невикористані ними дні щорічної відпустки (як основної, так і додаткової). А також соціальної відпустки на дітей. І щоб її отримати слід виконати лише 2 умови.

По-перше, ініціатором виплати компенсації має бути сам працівник.

По-друге, про своє бажання отримати компенсацію працівник повідомляє роботодавця відповідною заявою. Її слід подати не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом або прийняттям на військову службу.

Приклади заяви і наказу ви зможете знайти у статті за посиланням.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям