Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.03.24
3284 3 Печатать

Особливості оподаткування на територіях можливих бойових дій, - роз'яснення Мінфіну

Мінфін надав роз’яснення стосовно податкових пільг з місцевих податків і зборів за об’єкти оподаткування, які розташовані в межах територій можливих бойових дій.

Зважаючи на численні звернення платників податків стосовно податкових пільг з місцевих податків і зборів за об’єкти оподаткування, які розташовані в межах територій можливих бойових дій Міністерство фінансів України повідомляє.

Відповідно до пункту 12.3 ПКУ сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів.

Абзацом другим вищезазначеного пункту встановлено, що на період дії воєнного стану в Україні на територіях, де тимчасово не здійснюють свої повноваження сільські, селищні, міські ради, рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та/або надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів мають право приймати відповідні військові адміністрації та військово-цивільні адміністрації у порядку, передбаченому ПКУ для сільських, селищних, міських рад.

До того ж підпунктом 69.34 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, до рішень сільських, селищних, міських рад, військових адміністрацій або військово-цивільних адміністрацій щодо встановлення ставок та пільг із місцевих податків та/або зборів та/або рішень про внесення змін до таких рішень не застосовуються вимоги підпункту 4.1.9 (щодо неможливості змін елементів податку протягом бюджетного року) пункту 4.1 та пункту 4.5 (щодо термінів застосування пільг) статті 4, підпунктів 12.3.3, 12.3.4 (щодо термінів прийняття рішень) i 12.3.7 (щодо заборони встановлення індивідуальних пільг) пункту 12.3, підпункту 12.4.3 (щодо строків набрання чинності рішень) пункту 12.4 та пункту 12.5 (щодо строків набрання чинності рішень) статті 12 ПКУ, Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», частини четвертої статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Тому з метою вирішення питання встановлення пільг по сплаті місцевих податків і зборів за об’єкти оподаткування, розташовані в межах територій можливих бойових дій, платники мають можливість звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування (військової адміністрації або військово- цивільної адміністрації) для прийняття ним відповідного рішення про надання податкових пільг.

Крім того ПКУ визначені умови, за яких, незалежно від того, чи знаходяться об’єкти оподаткування на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, чи ні, не нараховуються та не сплачуються:

плата за землю:

- за земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами;

- землі консервації (щодо яких відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування прийнято рішення про затвердження робочого плану землеустрою щодо консервації, тобто тих земель, які забруднені хімічними речовинами внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану, а також на яких розташовані військові інженерно-технічні та/або фортифікаційні споруди);

- за земельні ділянки непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, у випадку прийняття сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями рішень про встановлення податкових пільг на підставі заяв платників;

податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

за 2022 рік та наступні податкові (звітні) періоди – за знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності юридичних осіб, дані про знищення яких внесені до Реєстру майна;

за період з 1 березня 2022 року та наступні податкові (звітні) періоди – за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, які були пошкоджені у 2022 році внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, та дані про пошкодження яких внесені до Реєстру майна. Нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, по таких об’єктах нерухомого майна відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти нерухомості капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для використання за цільовим призначенням;

починаючи з 1 січня 2023 року за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, пошкоджені (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації) внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було зафіксовано факт пошкодження нерухомості за даними Реєстру майна, до першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому, за даними Реєстру майна, об’єкти нерухомості капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для проживання/для використання за цільовим призначенням.

Одночасно зазначаємо, що органам місцевого самоврядування та військовим адміністраціям або військово-цивільним адміністраціям законодавчо надано повноваження встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі, меншому за розмір податку, встановлений для певного типу об’єктів нерухомого майна, та звільняти від сплати податку по об’єктах житлової/нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно) та підлягають відновленню шляхом поточного ремонту.

Водночас зазначаємо, що роз’яснення щодо практичного застосування особливостей нарахування та сплати вищезазначених податків в умовах дії воєнного стану опубліковано Державною податковою службою
України.

Додаткові матеріали:

Як застосовувати пільги із місцевих податків у період воєнного стану

ДПС про воєнні пільги для платників ЄП 4 групи (юридичні особи)

Нові воєнні пільги з податку на нерухомість: нумо уточнюватись!

Уточнюємо плату за землю з урахуванням воєнних пільг 

ДПС роз’яснює военні пільги для платників екоподатку

Пільги з податку на нерухомість з урахуванням переліку від Мінінтеграції

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
05.03.24 14:33

Вы (Рада) - заставили вести бизнес под бомбами, платить налоги, и сдавать своевременно отчеты, а себе забыли вернуть публичные декларации, где в тени у вас увеличились многократно доходы, спрятались сами и своих детей заграницей, и пытаетесь говорить, что водители, грузчики и электрики уклонисты, что с третей группой инвалидности можно и нужно быть мобилизованными,
что беженцы, что арендуют квартиры могут обойтись без пособий, при этом ваши квартплаты депутатские даже сейчас в войну вам оплачивает государство, т.е. МЫ!
И мы же еще уклонисты и те, кто прячет свои доходы.... АУУУУУ - мы сдаем отчеты под взрывами без ПВО (Запорожье, Харьков, Херсон), а вы под суперсовременными ПВО не сдаете свой майновый стан.... Так то уклонист?
Где хоть один прилет на Козынку? В раду? Почему разбиты школы и дома, садики и больницы - а все ДПИ и РАДА - с целыми окнами? - кто из нас уклонист?

Ответить
  • Елена
05.03.24 14:36

 не подумали вовсе что те беженцы из сел, что сейчас не смогут арендовать квартиры, потому что их лишили 2000 грн в месяц помощи - вернуться в оккупированные свои дома - потому что там их огород, который их прокормит, а тут депутат, которого они должны кормить, который снял с них последнюю рубашку.... И они будут правы - "Украина ничем им не помогла...."
Запорожье. Можете кидать в меня камни, но я знаю что пишу.

Ответить
  • Елена
05.03.24 14:36

опечатка - "их оставили БЕЗ 2000грн..."

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям