Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.03.24
1227 1 Печатать

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю: зміни вже близько

Сайт Бухгалтер 911 нагадує, що на сайту ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю.

Уже надано порівняльну таблицю другого читання та рекомендовано прийняти закон вцілому. Тож саме час познайомитись із новаціями поближче. Загалом документ направлений на євроінтеграцію українського підходу до працевлаштування осіб з інвалідністю, розширення можливостей як працівників так і роботодавців. Деякі заходи розумного пристосування умов праці для осіб з інвалідністю:

1) модифікації існуючого та придбання додаткового обладнання та/або допоміжних засобів, необхідних для виконання роботи (служби);

2) перенесення робочого або навчального місця до іншого зручного приміщення чи поверху, надання дозволу на виконання певної роботи дистанційно, в тому числі з дому;

3) розробки та розміщення робочої друкованої інформації (пам’яток, інструкцій, технологічних карток, графіків тощо) у доступних форматах, зокрема, легкого читання, шрифтом Брайля;

4) звуження змісту та/чи зменшення обсягу трудових обов’язків за посадою, без зменшення рівня розміру оплати праці;

5) надання асистента або залучення інших працівників для надання допомоги під час виконання трудових обов’язків; 6) надання послуг перекладу жестовою мовою. Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю нікуди не подінеться.

Але буде кілька змін. Як і раніше, рахувати норматив будемо самостійно і так само від середньооблікової кількості штатних працівників. але визначити її треба буде за квартал, а не за рік. від 8 до 25 працівників – одне робоче місце для особи з інвалідністю, 26 і більше працівників – 4 % СКШП.

І ще з’явиться 2-відсотковий норматив для окремих роботодавців, зокрема, закладів охорони здоров’я та надавачів соціальних послуг. До того ж зміниться головний критерій визнання нормативу виконаним.

На сьогодні це працевлаштування осіб з інвалідністю за основним місцем роботи. А стане розмір оплати праці кожної особи з інвалідністю. Він має перевищувати мінімальну зарплату в розрахунку за повністю відпрацьований календарний місяць.

Не діятиме норматив лише для дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав. З’явиться внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю. Розраховувати його будемо виходячи з показників кварталу, за який він здійснюється. Потрібна буде середня зарплата, розрахована за порядком, визначеним КМУ. А також кількість місяців у періоді.

Якщо норматив працевлаштування осіб з інвалідністю виконано, то внесок платити не треба. А якщо норматив не виконати, то сплачувати внесок, а також звітувати за ним потрібно буде у строки для подання звітності та сплати (!) ЄСВ.

Головним з адміністрування внеску призначать Пенсійний фонд України. Суму внеску можна буде зменшити навіть на 50%. Для цього треба буде придбати продукцію, роботи або послуги у підприємства захищеного працевлаштування або підприємства чи підприємця трудової інтеграції осіб з інвалідністю.

За несплату внеску будуть штрафувати:

1. Прострочення понад 10 днів – 7 % своєчасно не сплачених сум.

2. Донарахування територіальним органом ПФУ або платником своєчасно не нарахованого внеску – 10 % зазначеної суми за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано таку суму, але не більш 50 % суми донарахованого внеску.

3. Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування внеску – 10 нмдг. А як порахувати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю сьогодні та за що можуть оштрафувати в діючих умовах читайте у статті за посиланням.

Комментарии
  • Тетяна
11.03.24 21:51

Я живу в Сумах, не виїжджала звідси ні на день. Я-мама двох дітей. Школяра (школа не працює, на дистанційці) і дитсадовця (дитсадок якого закрили на ремонт). Чоловік на війні. Я працюю на двох роботах. На своїй і на чоловіковій. Бо я вірю і чекаю, що він повернеться і у нього має бути місце, куди він зможе повернутись. І, думаю, що таких як я багато! У мене вже просто крик душі.  ВИ ЗАДОВБАЛИ ЗІ СВОЇМИ ПОСТІЙНИМИ ЗМІНАМИ ЗАКОНОДАВСТВА!!! КОЛИ МИ МАЄМО ОПРАЦЬОВУВАТИ ВСІ ЦІ ПОСТІЙНІ ЗМІНИ?
НАМ БИ ВИЖИТИ!!! Вибачте за істерику, вже просто немає сил...  

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям