Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.03.24
1143 4 Печатать

Бізнес зобов'яжуть пристосувати торговельні приміщення до потреб осіб з інвалідністю

Міністерство економіки України на своєму сайті оприлюднила проект постанови КМУ України «Про затвердження Правил торговельного обслуговування» (далі – проект постанови).

Проект постанови розроблено з метою приведення Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів у відповідність  до Закону України від 10.06.2023 № 3153-ІХ «Про захист прав споживачів» (пункт 1.5 плану організації підготовки проектів актів та виконання інших завдань, необхідних для його реалізації).

Зауважимо, що в Законі № 3153 імплементовано законодавчі акти ЄС у сфері захисту прав споживачів, які спрямовані на врегулювання питань, пов’язаних, зокрема з торговельним обслуговуванням споживачів.

Так, частиною п’ятою статті 14 Закону № 3153 встановлено, що торговельні приміщення суб’єктів господарювання, в яких вони здійснюють свою діяльність, повинні бути пристосовані до потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до державних будівельних норм і правил (ДБН).

Ураховуючи зростаючу кількість осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (МГН), державою приділяється увага створенню в суспільстві реальних умов для підтримки та активної участі осіб з інвалідністю у суспільному житті, зокрема щодо забезпечення безперешкодного життєвого середовища для цих категорії населення.

В процесі нового будівництва, реконструкції, реставрації або капітального ремонту торговельного приміщення суб’єктам господарювання потрібно враховувати законодавчо визначену необхідність виконання вимог чинних ДБН, якими передбачена обов’язковість забезпечення доступності торговельного приміщення для осіб з інвалідністю та інших МГН незалежно від його призначення і форми власності.

Встановлення в Правилах торговельного обслуговування норми щодо пристосованості торговельних приміщень до потреб осіб з інвалідністю та МГН відповідно до ДБН обумовлено Законом № 3153, а також виконанням Національного плану дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням КМУ від 07.04.2021 р. № 285.

У проекте постанови зазначено, що вона набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України від 10 червня 2023 р. № 3153-IX «Про захист прав споживачів», але не раніше дня її опублікування.

Зауваження та пропозиції до проекту постанови просимо надсилати за адресами:

Міністерство економіки України

01008, м. Київ, вул. М. Грушевського, 12/2

E-mail: vp@me.gov.ua

Державна регуляторна служба України

01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11

E-mail: inform@dkrp.gov.ua

Зауваження та пропозиції приймаються протягом місяця.

Додаткові матеріали:

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
14.03.24 11:14

очередной сбор денег с бизнеса

Ответить
  • Тамара
14.03.24 12:42

Елена, я з Вами не згодна. Це повинно бути, так як зараз повертаються воїни з інвалідністю і з кожним місяцем , на жаль, іх стає більше. І уявіть собі, він живе радом з крамницею де чотири сходинки на гору чи є крамниці де шість сходинок вниз. 

Ответить
  • Тётя Мотя
14.03.24 11:29

Ну да, возле аптеки сделали пандус с наклоном как у слаломной трассы. 

Ответить
  • *
14.03.24 16:00

Одни калечат - другие лечат. "Бизнес"...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям