Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.03.24
1428 0 Печатать

Мінсоцполітики пропонує новий Порядок видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу Мінсоцполітики "Про внесення змін до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 25 березня 2002 року № 169 та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства соціальної політики України".

Документом, зокрема, пропонується викласти у новій редакції Порядок видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю.

Порядок регулює механізм видачі територіальними відділеннями Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – територіальні відділення Фонду) довідок про чисельність працюючих осіб з інвалідністю (далі – довідка), які мають основне місце роботи на підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадського об’єднання осіб з інвалідністю, філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародних), утворених відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами, а також у фізичних осіб, які використовують найману працю (далі – роботодавці), виходячи з середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу.

Довідка надається роботодавцю територіальним відділенням Фонду за попередній рік та за попередній звітний (податковий) період.

Довідку про чисельність працюючих осіб з інвалідністю видають безоплатно на підставі заяви роботодавця.

Роботодавці для отримання довідки відповідно до свого місцезнаходження мають подати до територіального відділення Фонду наступні документи:

  • заяву за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку;
  • список працюючих осіб з інвалідністю за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

Філії, представництва, інші відокремлені підрозділи підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародних), утворені відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами (далі – відокремлений підрозділ), подають документи окремо від юридичної особи, якою вони створені.

Довідку в паперовому вигляді отримує роботодавець чи його уповноважений представник, що діє на підставі письмового доручення роботодавця діяти від його імені стосовно визначених завдань, безпосередньо у територіальному відділенні Фонду, до якого було подано заяву про отримання довідки.

У разі відмови у видачі довідки роботодавцю надається обґрунтована відповідь щодо причин відмови.

Причинами відмови можуть бути:

  • подання роботодавцем документів не в повному обсязі;
  • оформлення документів неналежним чином;
  • виявлення недостовірних даних у поданих роботодавцем документах.

Територіальні відділення Фонду ведуть облік і забезпечують зберігання усієї документації щодо видачі довідок роботодавцю протягом трьох років з дати видачі довідки.

Також зазначені відділення щокварталу подають інформацію щодо кількості довідок, наданих роботодавцям, до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Крім того, буде визнано такими, що втратили чинність: 

  • наказ Мінсоцполітики від 14.03.2007 р. № 98 „Про затвердження форм документів для реєстрації роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю і виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю”;
  • наказ Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. № 591 „Про затвердження форми звітності № 10-ПОІ (річна) „Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю” та Інструкції щодо її заповнення”.

У тексті проекту зазначено, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Також на сайті СПО профспілок оприлюднено доопрацьований проєкт Порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання до Державного центру зайнятості інформації про таких осіб.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям