Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.04.24
486 0 Печатать

Мінфін змінює порядок ведення Єдиного держреєстру місць зберігання спирту

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання та Вимог до місць зберігання спирту» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено відповідно до

► статей 1, 2, 8 та 15 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481/95-ВР),

► Закону України від 18.11.2021 р. № 1907-IX «Про публічні електронні реєстри» (далі – Закон № 1907-ІХ) у частині затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання та Вимог до місць зберігання спирту. 

Так, статтею 1 Закону № 481/95-ВР визначено, що місце зберігання – місце, яке використовується для зберігання спирту етилового, біоетанолу та спиртових дистилятів, або приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

Статтею 2 Закону № 481/95-ВР передбачено, що виробництво спирту та алкогольних напоїв здійснюється за наявності внесених місць зберігання спирту до Єдиного реєстру. 
Статтею 15 Закону № 481/95-ВР встановлено, що зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, внесених до Єдиного реєстру, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання внесено до Єдиного реєстру.

Крім цього, статтею 8 Закону № 481/95-ВР визначено, що вимоги до місць зберігання спирту встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику.

Також необхідно зазначити, що Законом № 1907-IX встановлено правові, організаційні і фінансові засади створення та функціонування публічних електронних реєстрів з метою захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб під час створення, зберігання, оброблення та використання інформації у публічних електронних реєстрах.

Проєктом наказу пропонується затвердити:

  • Порядок ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі – Порядок);
  • Вимоги до місць зберігання спирту.

При цьому наказ №  251 та нормативно-правові акти, якими вносилися до нього зміни, визнаються такими, що втратили чинність.

Проєктом Порядку для спрощення внесення місць зберігання до Єдиного реєстру передбачено чотири додатки, зокрема:

  • заяву про внесення відомостей до Єдиного реєстру (далі – заява);
  • індекси регіонів України;
  • коди видів продукції;
  • коди підстав користування місцем зберігання.

Крім того, проєктом порядку пропонується здійснювати:

  • ведення Єдиного реєстру в електронній формі;
  • подання суб’єктами господарювання заяви про внесення даних до Єдиного реєстру нарочно, засобами поштового зв’язку або в електронній формі.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можливо надавати протягом 30 робочих днів з дня оприлюднення на офіційній сторінці Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресами:

поштова адреса – Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008; 

e-mail: orlyansky@minfin.gov.ua, sgpavlyuk@minfin.gov.ua.  

Додаткові матеріали:

Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання та Вимог до місць зберігання спирту»

Додаток. Проект Порядку

Додаток. Проект вимог

Додаток. Пояснювальна записка

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3

Додаток 4

Аналіз регуляторного впливу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям