Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.05.24
664 5 Печатать

Щодо захисту прав споживачів у сфері нарахування комунальних послуг

Одним з напрямків роботи Комітету з питань економічного розвитку, визначених у предметах відання, є захист прав споживачів.

В рамках контрольної функції щодо зазначеного питання за ініціативою заступника Голови Комітету Олексія Мовчана було проведено низку нарад, предметом обговорення яких було застосування положень Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 р. № 315, на яких було залучено спеціалістів Державної регуляторної служби України (ДРС) і науковців університетів до здійснення експертизи регуляторного акту, допомогли провести його якісний аналіз і визначити наступне.

І ось маємо результат проведеної великої роботи - Державна регуляторна служба України визначила, що деякі положення Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг порушують права споживачів послуги з постачання теплової енергії.

Основна проблема – величезні нарахування за тепло. Це і стало причиною для аналізу зазначеного регуляторного акту, до здійснення експертизи якого було залучено спеціалістів ДРС і науковців університетів, що допомогли здійснити якісний аналіз.

«Запроваджений Методикою механізм визначення та розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, зокрема, в частині розрахунку та застосуванні мінімальної частки, є необґрунтованим та нелогічним, а її норми передбачають неоднозначне трактування, чим порушено права споживачів послуги з постачання теплової енергії» - поінформував Олексій Мовчан.

За його словами, з боку регулятора відсутня фіксація фактичних наслідків впровадженого регулювання. Відповідно до вимог законодавства, від Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України до ДРС не надходили звіти про базове та повторне відстеження нормативного акту, що свідчить про порушення вимог Закону.

ДРС відзначає, що неузгодженість нормативно-правових актів, їхня непослідовність і суперечливість негативно впливає на ефективність підприємництва в Україні, Методика не надає прозорого механізму розрахунку мінімальної частки, донарахування теплової енергії необґрунтовані, а її положення потребують приведення у відповідність до Державних будівельних норм.

Методикою встановлено, що опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі не передбачає наявності фактично встановлених у таких місцях опалювальних приладів, що не відповідає вимогам чинного законодавства тощо.

«Сподіваюсь, цього разу Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України врахує зауваження ДРС, науковців, експертів та узгодить положення Методики, які повинні бути прогнозованими на підставі науково-обґрунтованих даних та забезпечувати справедливість їх розподілу та дотримання прав як для бізнесу, так i громадян.» - наголошує парламентар.

По материалам ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
05.05.24 15:01

Есть в нормальных станах всё, зачем писюльки от дегенератов. Перепесать "О труде! с американского не смогли, там соти лет лялька оттачивалясь, тут качка дегенератов её испоганили вовсю. 

Ответить
  • Шурик
05.05.24 15:15

Пояснение. Читал на английском Закон о труде нескольких штатов, там в каждом штате свои законы. Не очень пония язык всё понятно. Читая укр-типа-его перевод принятый и дествующий сейчас многое не понять даже мне специалисту по их бреду.
Там есть очень простое словосочетание -"после выполненой работы". Нет в переводе важнейших слов. Зато есть 2 недели от платежей лалогов, которых нет в нормальном. Важнейшее исполнение труда  заменено на желание налоговой.

Ответить
  • Шурик
05.05.24 15:05

Нужно исключить укр-чинушу-депутата-министра от принятия законов чисто скопировать Финские, Эстонские или Ческие законы все везде и во всём.
Бредятина укр-не-до законов на лицо.
Нет в экономике никаких укр-особенностей кроме как захапать в карман. Законы развития общества и экономики во всём Мире одинаковые.

Ответить
  • Шурик
05.05.24 15:18

Переведите гуглем, а лучше ещё спросите у тех кто писал и исполняет те законы в Стране Евросоюза. Нет никаких укрособенносей кроме грабежа народа Украины.

Ответить
  • злюка
05.05.24 15:20

Акцепт - повне приняття умов договору. По суті це вже навіть не договір, а ультиматум: або користуєшься або ні. Захист майже неможливий.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям