Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.07.24
539 0 Печатать

Мобілізація: кому потрібно замінити військово-обліковий документ

Після останніх змін у законодавстві всі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі разом із паспортом військово-обліковий документ.  Його в будь-який момент можуть попросити пред’явити представники ТЦК та СП або поліції. До того ж нещодавно було запроваджено нові зразки військово-облікового документа. Яким він має бути, як його отримати та чи дійсні військово-облікові документи, які були видані раніше, розповідає АрміяInform.

Наразі в Україні є декілька видів військово-облікового документа:

  • Приписне (для неповнолітніх, які стали на облік, але ще не є військовозобов’язаними)
  • Військовий квиток або посвідчення офіцера запасу
  • Тимчасове посвідчення
  • Військово-обліковий документ на бланку нового зразка
  • Електронний військово-обліковий документ (у додатку «Резерв+»)

Чи потрібно отримувати новий військово-обліковий документ?

Згідно із постановою Кабміну, всі військово-облікові документи, оформлені раніше вважаються дійсними до видачі документа нового зразка.

Проте є випадки, коли новий документ отримати потрібно:

  • після взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
  • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до 18 травня 2024 року, не отримував військово-облікового документа;
  • у разі зміни категорії щодо військового обов’язку;
  • у разі відсутності місця для внесення змін в наявному документі;
  • якщо відомості у військово-обліковому документі не відповідають інформації, яка є в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • у разі втрати (зіпсування) документа;
  • якщо є бажання змінити військово-обліковий документ старого зразка на новий.

Як отримати військово-обліковий документ

Резерв+

Мабуть, найпростіший варіант отримати військово-обліковий документ — зробити все в смартфоні. З 18 червня електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Сформувати його досить просто. Потрібно встановити додаток «Резерв+», оновити дані (якщо раніше це не було зроблено) і далі буде сформовано документ з QR-кодом. Його також можна роздрукувати (обов’язково має бути QR-код придатний для зчитування) — у застосунку можна сформувати PDF-версію документа. Як це зробити, читайте в матеріалі:

Інструкція від МОУ: як згенерувати копію військово-облікового документа в Резерв+ — АрміяInform

Якщо QR-коду немає, документ не вважається дійсним. Крім того, при його зчитуванні перевірятиметься інформація з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Якщо інформація в «Резерв+» не відповідатиме відомостям реєстру, то такий військово-обліковий документ також вважатиметься недійсним. Яка інформація має міститися в документі, можна подивитися тут.

Строк дії електронного військово-облікового документа — 1 рік з моменту формування.

Військово-обліковий документ у паперовому вигляді

Для отримання документа на бланку потрібно звернутися до ТЦК та СП, адже саме вони оформлюють та видають такий документ. Необхідно написати заяву — і впродовж 5 робочих днів після її реєстрації вам мають видати готовий військово-обліковий документ. Видають його під особистий підпис.

Олександр Марченко, Кореспондент АрміяInform

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям