Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.07.24
359 0 Печатать

Субсидія для ВПО на оренду житла: деталі нового урядового проєкту

Внутрішньо переміщені особи невдовзі отримають субсидії на оренду житла. Їх надаватимуть шляхом компенсації орендодавцю вартості (або частини вартості) оренди житла, яке винаймає ВПО.

Такий інструмент державної підтримки переселенців презентувало Мінсоцполітики, – повідомив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова ТСК Верховної Ради з питань захисту прав ВПО та інших осіб Павло Фролов, який долучився до презентації нового проєкту.

«У проєкті документа зазначається, що субсидія на оренду житла призначатиметься тим родинам, видатки яких на оренду перевищують 30% сукупного доходу», – пояснив парламентар.

Він уточнив, що право на отримання субсидій матимуть такі категорії ВПО:

 які перемістилися з тимчасово окупованих або територій бойових дій;

 які не мають власного житла;

 які не є одержувачами допомоги на проживання 2-3 тис грн (у березні цього року кількість отримувачів таких виплат була суттєво зменшена) тощо.

«Важливо, що надання компенсації буде можливе виключно за умови оформлення договору оренди між орендарем та орендодавцем. Типова угода про оренду буде доступна для підписання прямо у відділенні Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на сайті ПФУ», – розповів Фролов.

Парламентар додав, що розмір субсидії буде враховувати кількість членів сім’ї, ціни на оренду в регіоні та спроможність родини сплачувати цю оренду.

«Наразі проєкт буде експериментальним, і на першому етапі планується залучити до 50 тисяч переселенців для надання компенсацій за оренду житла», – поінформував народний депутат.

Водночас Павло Фролов акцентував на тому, що проєкт підтримується виключно за умови не зменшення фінансування виплат допомоги на проживання ВПО та якщо джерелом покриття витрат на виплату субсидій буде економія коштів по інших бюджетних програмах або кошти донорів.

«За умови успішної реалізації проєкту, яка може початись вже з 1 вересня, обʼєкти  потенційної субсидованої оренди житла для ВПО можуть бути додані до бази даних придатної для проживання нерухомості у вигляді інтерактивної мапи, створення якої передбачено за результатами всеукраїнської інвентаризації за законопроєктом нашої ТСК № 11281», – наголосив Фролов.

При цьому парламентар звернув увагу, що для орендодавців можуть знадобитись додаткові стимули до укладання угод оренди житла, наприклад, звільнення від оподаткування усієї орендної плати, а не лише її частини, що покривається субсидією.

По материалам Політична партія «Слуга Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям