Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.05.12
1431 19 Печатать

Имеет ли право плательщик единого налога уменьшить свой ​​доход на сумму начисленного единого социального взноса и НДФЛ? Или о чем говорится в пункте 292.10 НКУ

   Є у Податковому кодексі пункт 292.10, в якому написано:
   
   Не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону.
   
   Помітив, що платники єдиного податку, як фізичні так і юридичні особи задають питання, чи означає ця норма Податкового кодексу, що єдинники можуть зменшити суму свого доходу на суми:
   
   - податку на доходи фізичних осіб, утриманих із заробітної плати найманих працівників;
   - єдиного соціального внеску, утриманого з зарплати, або нарахованого на зарплату найманих працівників;
   - єдиного соціального внеску, який платники єдиного податку щомісяця сплачують за себе в розмірі мінімального страхового платежу.
   
   А дехто, навіть з повною впевненістю стверджує, що у податковій декларації платника єдиного податку буде показувати дохід, зменшений на вищевказані суми. Неясність у питання вносять також і деякі наполовину офіційні консультації регіональних ДПА. Оскільки відвідувачі блогу як задавали це питання у коментарях та на форумі, так і продовжують його задавати, для тих хто досі не розібрався, спробую прояснити ситуацію.
   
   Податкова сутність утриманого ПДФО та нарахованого ЄСВ
   
   Платник єдиного податку виплачує своїм найманим працівникам заробітну плату. З суми зарплати і працівник і єдинник (роботодавець) повинні віддати державі певну частку у вигляді єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб.
   
   Роботодавець (платник єдиного податку), відповідно до пункту 5 статті 8 Закону «Про ЄСВ» від 08.07.2010 №2464-VI, нараховує на заробітну плату суму єдиного соціального внеску в розмірі від 36,76% до 49,7% (в залежності від класу професійного ризику виробництва). Цю суму він сплачує за свій рахунок.
   
   Працівник із своєї заробітної плати сплачує 3,6% єдиного соціального внеску (пункт 7 статті 8 Закону «Про ЄСВ») та 15% податку на доходи фізичних осіб (пункт 164.2.1 та 167.1 ПКУ). Ці суми роботодавець перераховує до державного бюджету самостійно, але за рахунок найманого працівника. Так єдинник виконує функцію податкового агента з податку на доходи фізичних осіб та виконує вимоги пункту 9 статті 9 Закону «Про ЄСВ» щодо сплати єдиного соціального внеску за найманого працівника.
   
   Тобто, виходить ситуація, коли платник єдиного податку, тимчасово розпоряджається грошима, які не є його власністю. Ці гроші є власністю найманих працівників. Саме про ці суми і йде мова у пункті 292.10 ПКУ. Фактично, ці суми є витратами підприємця. А, як ми знаємо, витрати платника єдиного податку нікого не турбують.
   
   Чи можна зменшити дохід на суми ЄСВ та ПДФО?
   
   Визначення доходу платника єдиного податку наведено у пункті 292.1 Податкового кодексу. Стаття 292 передбачає деякі випадки, коли єдинник має право зменшити суму доходу, яку він отримав на свій рахунок або в касу. Дохід можна зменшити на:
   
   1. Залишкову вартість основних засобів, у разі їх продажу. Стосується лише юридичних осіб (пункт 292.2).
   
   2. Транзитні суми за договорами доручення, транспортного експедирування та агентськими договорами (пункт 292.4).
   
   3. Суми, визначені пунктом 292.11 ПКУ.
   
   Податковий кодекс не передбачає зменшення доходу платника єдиного податку, який він отримав на розрахунковий рахунок, готівкою або у матеріальній та нематеріальній формі відповідно (п.292.3), на суму ПДФО, утриманого із заробітної плати працівників а також нарахованого єдиного соціального внеску. Пункт 292.10 ПКУ лише констатує той факт, що ці суми апріорі не є доходом платника єдиного податку.
   
   А взагалі, висновок статті наступний: одна коряво прописана законодавча норма може викликати купу питань та ще більшу кількість неоднозначних відповідей на них.
   
   Блог про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Anny
02.05.12 16:49

Если бы речь шла об одной "корявой норме"! Полностью корявый НК.

Ответить
  • х
02.05.12 17:20

-"Прояснили ситуацію" САМИ СОЗДАЛИ САМИ "ПРОЯСНИЛИ"

Ответить
  • ХХХ
02.05.12 20:58

Из-за этой нормы не сдавали отчёт ещё.Для чего её вообще писали?Непонятно.Много чего непонятно...

Ответить
  • Аноним
02.05.12 21:16

Для ХХХ, Да потому что, ОЧЕНЬ "УМНЫЕ"!

Ответить
  • елена
02.05.12 23:22

наконец-то толклвая статья по єтому вопросу!

Ответить
  • Рука ЗАКОНА
03.05.12 00:09

Не пойму, а в чём здесь проблема? Прочитал несколько раз этот пункт и не увидел никаких двояких трактовок. Может кто приведёт конкретную ситуацию и мы её обсудим здесь.

Ответить
  • Бухгалтер в ШОКЕ
03.05.12 00:21

кем статья подписана? Это что - официальное разъяснение налоговой??????

Ответить
  • Прынцесса, но не на бобах
03.05.12 02:44

Представьте: я два запроса написала по этой ситуации и получила ДВА РАЗНЫХ ответа от своих ГНИ (оба ФОПа группа 3 и ставка 5% с наёмными)! По одному ФОПу вычла ЕСВ, по второму - нет. Но обе налоговые сказали, что ГНАУ вот-вот разразится каким-то налоговым разъяснением на эту тему (правда, скорее всего - после 10 мая).:))))))

Ответить
  • Ольга
03.05.12 02:50

Извините, вопрос не по теме: Декларація про майновий стан і доходи підприємцем на загальній системі за квартал не подається же???

Ответить
  • варен
03.05.12 03:33

для Ольги, у меня в Киеве Соломенский р-н, квартальн сказали не здавать, потом будет годовая

Ответить
  • Сергей
03.05.12 03:41

Ольга, дека о доходах подаёться всеми гражданами, если помимо основного дохода был ещё какой-либо. Продали чего-нибудь, сдали в аренду, получили наследство от далёких родичей, получили взятку :), да мало чего ещё помимо предпринимательства. Если только предпринимательство или деятельность в его разрезе - то деку не нужно подавать.

Ответить
  • Сергей
03.05.12 03:45

Фізичні особи - підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування чи сплачували фіксований податок до набрання чинності Кодексом, подають декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування, та вказують номер відповідного кварталу арабською цифрою від 1 до 4.

Ответить
  • Ольга
03.05.12 03:57

Спасибо всем

Ответить
  • AAAAA
03.05.12 05:58

Для Ольги, я сдаю так как мы со второго квартала на едином 5%, и инспектор сказала сдавать. поэтому на всякий случай перестрахуйтесь. Пообщайтесь со своим инспектором.

Ответить
  • Ольга
03.05.12 06:11

Підприємець на загальній, і "нульова" діяльність. Я на всякий случай спросила

Ответить
  • Ром
03.05.12 09:50

Ну а все же, если предприятие занимается производством и составляющей себестоимости является расходы на оплату труда и соответственно и начисления(ЕСВ_), и после реализации таких товаров и услуг суммы ЕСВ будут включатся в составе доходов плательщика ЕН, то теоретически из суммы доходов можно вычитать ЕСВ находящийся в себестоимости уже реализ.товаров, или как?

Ответить
  • х
03.05.12 22:59

Ольге. Если переходите из упрощенной на общую в текущем году, то необходимо сдавать ежеквартально. Если в течении года не переходили, то необходимо будет сдавать только за год.

Ответить
  • Прынцесса, но не на бобах
04.05.12 01:21

х Не давайте неверных советов: при переходе с единого на общую майновая декларация подаётся только за квартал перехода и по итогам года, а не ежеквартально (правда, ели перейти с третьего квартала, то получится поквартально - за третий и годовая:-) это из норм 177.5.2 кодекса).

Ответить
  • Ольга
04.05.12 01:30

Спасибо))))

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям