Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.03.13
2049 6 Печатать

Заявление на регистрацию плательщиком НДС подали с опозданием: когда возникают налоговые обязательства по НДС

Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу газети «Інтерактивна бухгалтерія».

 

Заяву на реєстрацію платником ПДВ подали із запізненням:
коли виникають податкові зобов’язання з ПДВ

Наше підприємство в січні перевищило 300-тисячний обсяг оподатковуваних операцій, але реєстраційну заяву до 10 лютого 2013 року ми не подали. Виявили це лише в березні.

З якої дати нам потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ: з 1 лютого чи з моменту перевищення 300-тисячного обсягу (на суму перевищення та надалі)? Які штрафні санкції передбачено за невчасну реєстрацію платником ПДВ?

ВІДПОВІДЬ: Перевищення 300-тисячної реєстраційної межі, згідно з п. 181.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), — це лише сигнал для проведення реєстрації особи платником ПДВ, а не нарахування податкових зобов’язань із ПДВ на суму її перевищення. Тобто це означає, що така особа повинна подати реєстраційну заяву не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому вперше досягнуто такого обсягу оподатковуваних операцій. До речі, якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважають наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день (п. 183.6 ПКУ). У цій ситуації останній день подання реєстраційної заяви за формою 1-ПДВ (додаток 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну України 07.11.2011 р. № 1394) — 11 лютого 2013 р. (10 лютого — неділя).

У разі якщо підприємство вчасно подає реєстраційну заяву, нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ воно вправі (зобов’язане) лише після ПДВшної реєстрації (отримання свідоцтва платника ПДВ). Адже за п. 201.8 ПКУ право нараховувати ПДВ і складати податкові накладні має виключно особа, зареєстрована як платник цього податку. Тобто на постачання товарів (послуг) на суму перевищення 300-тисячного обсягу, яке відбулося до реєстрації особи платником ПДВ, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховують. Звісно, якщо реєстраційна заява була подана у встановлений п. 183.2 ПКУ строк.

У випадку якщо ж особа, яка підлягає обов’язковій ПДВшній реєстрації, і у випадках і в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до Податкової реєстраційну заяву, вона несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права на податковий кредит і бюджетне відшкодування (п. 183.10 ПКУ). На жаль, цій нормі бракує конкретики. Після її прочитання залишається багато запитань.

По-перше, з якої саме дати особа несе таку відповідальність? Податківці пролили світло на це питання спершу в листі ДПСУ від 01.11.2011 р. № 4800/7/15-3317, а потім, що особливо приємно, закріпили свої висновки в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань, пов’язаних з обов’язковою реєстрацією осіб як платників податку на додану вартість, затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 588 (далі Узагальнююча консультація № 588). Тож у відповіді на запитання 1 Узагальнюючої консультації № 588 вони зазначили: обов’язок щодо нарахування та сплати податкових зобов’язань з ПДВ у особи, яка не подала у встановлені строки реєстраційну заяву, виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання такої заяви, тобто у загальному випадку з 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто загального обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 300 тис. грн. Водночас не забули контролери й про правило переносу останнього дня граничного строку подання заяви, якщо він припадає на вихідний, святковий або неробочий день. Тож у цій ситуації підприємство відповідатиме за ненарахування чи несплату податкових зобов’язань, починаючи з 12 лютого 2013 року.

По-друге, хто та коли нараховує такі податкові зобов’язання, та які ще штрафні санкції загрожують підприємству за невчасну ПДВшну реєстрацію ?

У підкатегорії 130.40 ЄБПЗ1 до 04.07.2012 р. була актуальною відповідь, у якій податківці наголошували: у разі невчасної реєстрації особою — платником ПДВ «нарахування податку буде здійснено контро­люючим органом, та до такого платника будуть застосовані штрафні санкції, визначені пп. 54.3.1 п. 54.3 ст. 54, п. 117.1 ст. 117, п. 120.1 ст. 120, п. 123.1 ст. 123 р. ІІ ПКУ». Тобто, окрім донарахованих податкових зобов’язань, податківці вважали за доцільне у цій ситуації застосувати штрафи:

  • за п. 117.1 ПКУ за нереєстрацію (170 грн — для фізособи та 510 грн — для юрособи);

  • за п. 120.1 ПКУ за неподання декларацій із ПДВ — 170 грн за кожне неподання або невчасне подання;

  • за пп. 54.3.1 та п. 123.1 ПКУ в разі самостійного визначення контролюючим органом суми податкових зобов’язань25% суми донарахованих контролерами податкових зобов’язань.

Однак, на щастя, контролери передумали і в Узагальнюючій консультації № 588 залишили за собою право застосовувати в цій ситуації лише останню санкцію.

Отже, якщо особа, яка зобов’язана стати на облік платників ПДВ, не подала в установлений строк реєстраційну заяву, після ПДВ-реєстрації донараховувати собі податкові зобов’язання за дореєстраційний період не потрібно. Це зроблять податківці під час проведення документальної перевірки. Водночас нарахують штраф у розмірі 25% від суми донарахованих податкових зобов’язань. На жаль, уникнути останнього не вдасться, навіть якщо платник ПДВ, не чекаючи контролерів, самостійно нарахує та сплатить суму таких податкових зобов’язань до бюджету. Про це свідчать відповіді 2 і 3 Узагальнюючої консультації № 588. Тож попередня оплата до реєстраційних ПДВшних зобов’язань погоди не зробить.

Вийти сухим із води в цій ситуації зможе лише той платник ПДВ, у якого за період від граничної дати подання заяви до дати реєстрації платником ПДВ не було оподатковуваних операцій. Адже тоді контролерам нічого буде донараховувати. Крім того, не буде й бази для розрахунку суми 25%-го штрафу. Щоправда, про податковий кредит за цей період годі й мріяти.

 

Ольга КЛЕБАН,

провідний бухгалтер-експерт
газети «Інтерактивна бухгалтерія»


   

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • vehtera
12.03.13 23:40

А если у меня в январе 300 тыс. зашло на р/с, а отгрузок на 700 тыс, т.е сумма превышения 400 тыс., до 10-го февраля - в установленный срок подаем заявление, и о чудо, нас регистрирут плательщиком ндс, я на сумму превышения 400 тыс. не начисляю 20% НДС. Это правильно? Как вы думаете? И еще все 700 тыс. отгрузки-это не плательщикам ндс.

Ответить
  • igorblin1
12.03.13 23:50

vehtera!!! Читайте внимательно, а лучше кодекс откройте 1) Перевищення 300-тисячної реєстраційної межі, згідно з п. 181.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), — це лише сигнал для проведення реєстрації особи платником ПДВ, а не нарахування податкових зобов’язань із ПДВ на суму її перевищення. 2)Тобто на постачання товарів (послуг) на суму перевищення 300-тисячного обсягу, яке відбулося до реєстрації особи платником ПДВ, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховують.

Ответить
  • Тамара
13.03.13 01:15

Для vehtera Гляньте в свое свидетельство вот какая там дата стоит с той даты вы и начисляете себе НО по НДСу. я бы на вшем месте постаралась сделать отгрузку до этой даты. Если отгрузка будет после этой даты то боюсь что на эти 400 тысяч прийдется начислить НДС

Ответить
  • vehtera
13.03.13 03:06

спасибо!

Ответить
  • Вика
13.03.13 06:57

А кто имел проблемы с налоговой после отказа в регистрации НДС?

Ответить
  • Apple
14.03.13 01:23

Я в августе прошлого года подавала на обязательную регистрацию НДС. И мы специально подгадывали, чтобы в августе было минимальное превышение, т.к. с суммы превышения потом начислится НДС. Кстати, у нас налоговая просит и оплату, и отгрузку при подаче 1-ПДВ. У нас была только оплата. В начале сентября мне выдали свидетельство, и сентябрем же я выписала НН на сумму превышения. Если свидетельство выдается не с 1-го числа месяца, то отчеты сдаются уже начиная со следующего, т.е. в моем случае свидетельство выдано в сентябре, а подавать декларацию следует за октябрь в ноябре, включая при этом в реестр НН, выписанные с момента выдачи свидетельства. Но это если вы находитесь на общей системе, если ЕН 5%, например, - это ваше право зарегистрироваться плательщиком. В случае несвоевременной подачи на НДС - с 11 числа следующего месяца автоматом становитесь плательщиком = доплата самого НДС+ 25% без права на налоговый кредит. За декларацию оштрафовать не могут, т.к. у вас нет возможности ее сдать: ее просто не примут, т.к. не присвоен ИНН и "на бумаге" вы вроде бы как неплательщик.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям