Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.06.13
1557 10 Печатать

Срок включения суммы уплаченного налога в налоговый кредит в отчетном периоде

   Постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.02.2013 №804/194/13-а
   
   Суд визнав законним включення підприємством (позивачем) до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ за відповідний звітний період суми сплаченого податку, а податкове повідомлення-рішення, яким підприємству зменшено розмір від’ємного значення суми ПДВ, безпідставним та таким, що винесено з порушенням норм Податкового кодексу України (ПК).
   
   Відповідно до пункту 198.2 ПК, датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається, зокрема, дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.
   
   Судом встановлено, що 09.09.2011 між позивачем (покупцем) та його контрагентом (продавцем) був укладений договір поставки, за умовами якого продавець зобов’язувався поставити товар, а покупець зобов’язувався прийняти та оплатити його.
   01.08.2012 покупець отримав від продавця податкову накладну від 16.09.2011, що підтверджено записом у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних. При цьому податкова накладна не була зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Відповідно до пункту 201.10 ПК, у разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.
   
   Тому 10.09.2012 покупець електронною поштою подав до податкового органу податкову декларацію з ПДВ за звітний період серпень 2012 року разом із Додатком 8 до податкової декларації з ПДВ (Заявою про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних).
   
   При цьому чинне законодавство передбачає: якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, це право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.
   
   Тобто покупець на підставі податкової накладної, Додатка 8 до податкової декларації з ПДВ за серпень 2012 року правомірно включив до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ за звітний період серпень 2012 року суму сплаченого податку, при цьому не порушуючи строк у 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • TRM
21.06.13 07:41

Потрібно давати відсіч таким податківцям, щоб такі справи були почуті на всій території України та за її межами. Незалежні юристи , консультанти, практики, ЗМІ з таких судових питань підготуйте і подайте судові позови на такі дії податківців, вимагаючи відшкодування моральних та матеріальних збитків, а також публічного вибачення за свої неправомірні дії до підприємства.

Ответить
  • Маруся-Дуся
21.06.13 07:47

Чё-то не пойму - зачем додаток 8, если всё-таки получили НН??? ...или бережённого Бог бережёт, а небережённого конвой стережёт? Сами себе проблемы создали или перестраховались...

Ответить
  • Укрнет
21.06.13 07:57

" Тобто покупець на підставі податкової накладної, Додатка 8 до податкової декларації з ПДВ за серпень 2012 року правомірно включив до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ за звітний період серпень 2012 року суму сплаченого податку, при цьому не порушуючи строк у 365 календарних днів з дати складання податкової накладної." Казалось бы вполне логичные действия предприятия, а ему пришлось судиться с налоговой чтобы это доказать, молодцы!!!

Ответить
  • Аноним
21.06.13 08:02

Маруся-Дуся,додаток 8 -потому что НН не была зарегена в базе....У меня таких НН по 3-4 за месяц,я их методично пока не включаю,а потом думаю в одном месяце покажу все сразу- и пусть мучаются доказывать неправомерность этого включения).Налоговики жвсе пытаются разъяснить,что не зарегенную НН можно подать с додатком 8 ТОЛЬКО за тот период, в котором она выписана. А тут получается,что право это сохраняется на протяжении 365 дней и так это и есть,главное-смочь его отстоять-это право)

Ответить
  • Аноним
21.06.13 08:05

А про налоговые у меня еще такая веселая история есть- есть у меня поставщик,городская СЭС,которая сейчас в процессе реорганизации,так вот,они все услуги выставляют с НДС,при этом св-ва еще не получили и говорят мне- мы задним числом получим св-во,выпишем вам НН за все эти 4 месяца,пока идет неразбериха и вы спокойно себе потом их включите в НК....Короче,мой мозг эту ситуацию адекватно не в состоянии переваарить...пока просто жду чем закончится)

Ответить
  • Оооооо!!!!!!!
21.06.13 08:09

Как приятно с утра прочитать о том, что в нашей стране хоть иногда торжествует здравый смысл. Правда интересно останется ли это решение суда неизменным в процессе дальнейшего обжалования.Хотелось бы узнать конечный результат.

Ответить
  • tomassa
21.06.13 08:23

УРААААА!!! Справедливость восторжествовала... Вот только беда в том, что далеко не из-за каждой суммы будешь судиться... А ГНИ на всех уровнях чихать хотели на Закон и тем более на решения судов... А нас ставят в такие рамки, что их дело написать, а вы потом - судитесь.... не судитесь... ваши проблемы... судебные издержки не им нести...

Ответить
  • Маруся-Дуся
21.06.13 08:50

для Анонима из текста непонятна обязательность регистрации этой НН в реестре - нет суммы и т.д.... а если рассуждать, как Вы - то очень хорошее решение...

Ответить
  • ой
21.06.13 11:39

Маруся-Дуся, читай Постанову, и все поймешь сразу

Ответить
  • Елена
21.06.13 18:55

В мае проверяла Днепр. обл. ГНИ ГНИ Днепропетровского р-на. Обратите внимание это Днепропетровский суд. так вот их заставили на всех акты написать и забрать кредит а случае не того периода в д.8. Это к вопросу будут ли они читать решение суда...

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям