Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.06.13
1399 3 Печатать

Вписывается ли заявление с жалобой на поставщика в 365 дневные рамки права на отражение налогового кредита

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Тарас Шарий
   
   Вкотре бачення контролерів вийшло за межі Податкового кодексу України. Цього разу вони вирішили "обрізати крила" заяві зі скаргою на постачальника, суттєво обмеживши строки її подання, а тим самим - і можливість для покупця встигнути поскаржитися на свого контрагента. Як боротися з фіскальним підходом контролерів до вирішення даного питання, ви дізнаєтеся в нашій консультації.
   
   Загальне правило
   
   Абзацом 11 п. 201.10 ПКУ передбачено: "У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту".
   
   З озвученої норми зробимо два головні висновки:
   
   1) нормотворець чітко констатував випадки, в яких покупець вправі поскаржитися на свого контрагента для включення податкового кредиту в звітну ПДВ-декларацію;
   2) нормою не уточнено, в який звітний період можна включити податкову накладну "з грішком". Проте, на нашу думку, в унісон з вищезазначеною нормою грає абзац 3 п. 198.6 ПКУ. Він дозволяє включати правильні податкові накладні протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Судячи з цього, 365-денний строк можна прив’язати і до податкових накладних з помилками (не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних). Але, звичайно, за умови їх отримання, а це відбувається не завжди!
   
   Позиція податкової
   
   "Першою пташкою" в цьому питанні був лист N 6451/7/15-3117-10 від 17.11.2011 р. У ньому йшлося, що заява зі скаргою на постачальника подається лише з податковою декларацією за той період, у якому платник включив суму ПДВ до складу податкового кредиту. Між рядками цієї відповіді можна прочитати, що поскаржитися на контрагента покупець вправі протягом 365 днів з дати виписки податкової накладної, подаючи додаток 8 зі звітною декларацією.
   
   Проте не довго ця пісня лунала... Згаданий лист податкова відкликає (див. лист ДПС N 9455/0/71-15-3117 від 21.11.2012 р.), і через деякий час з’являється інший витвір фіскального мистецтва – лист N 721/6/15-3115 від 16.01.2013 р., в якому ДПС переступає податкові постулати і констатує: "... у разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН платник податку - покупець може скористатись правом на віднесення сум податку до податкового кредиту на підставі Заяви про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН) у випадку подання такої Заяви за встановленою формою разом з податковою декларацією за звітний (податковий) період, в якому така накладна була складена (мала бути складена)".
   
   Підкреслимо, абзац 11 п. 201.10 ПКУ не прив’язує подання заяви до періоду, в якому така накладна була складена (мала бути складена). Але контролери пішли далі, суттєво обмеживши права покупців.
   
   Наш підхід до ситуації
   
   Ситуація може мати два варіанти розвитку:
   
   1) покупець отримав податкову накладну, але в ній виявлено погрішності (не зареєстрована в Єдиному реєстрі). На нашу думку, за покупцем зберігається право на відображення податкового кредиту протягом 365 днів з дати складання податкової накладної. Такий висновок робимо завдяки співставленню двох норм: абзацу 11 п. 201.10 ПКУ та абзацу 3 п. 198.6 ПКУ. Тобто, для відображення права на податковий кредит покупець додає до ПДВ-декларації додаток 8 (з копіями документів, що підтверджують право на податковий кредит) і включає відповідні суми до податкового кредиту, якщо з моменту виписки податкової накладної не минуло 365 календарних днів;
   
   2) постачальник не видав податкову накладну. Ситуація складніша, адже не можна нашу аргументацію пов’язати з абзацом 3 п. 198.6 ПКУ. В останньому йде мова про отримані податкові накладні. А в нас цього не сталося. Що робити? Вихід один – якщо ви не впевнені, що ваш постачальник надасть податкову накладну, то радимо податковий кредит включити через додаток 8 до ПДВ-декларації за звітний період, в якому вона мала бути виписана.
   
   Судова практика
   
   З цього питання є різні рішення, проте позитивних досить багато. Наприклад, Донецький апеляційний адміністративний суд у справі N 805/3533/13-а від 30.05.2013 р. підтверджує нечіткість формулювань у абзаці 11 п. 201.10 ПКУ. Він зазначає: "приписами зазначених норм не конкретизований звітний податковий період, в якому покупець має право додати до податкової декларації скаргу на постачальників. Тобто, не визначено, що це звітний податковий період, в якому у платника податків виникло право на віднесення сум податку до податкового кредиту, або що це звітний податковий період, в якому платник податків включає відповідні суми до податкового кредиту". А далі, як і ми раніше, посилається на абзац 3 п. 198.6 ст. 198 ПКУ, який надає право на включення до податкового кредиту сум ПДВ протягом 365 календарних днів з дати складання податкових накладних. Схожого висновку дійшли і судді Харківського апеляційного адміністративного суду у справі N 2а-1670/6425/12 від 21.05.2013 р.
   
   
   Підсумуємо:
   
   1) на нашу думку, право на податковий кредит за отриманими податковими накладними з помилками зберігається протягом 365 календарних днів з моменту їх складення;
   
   2) якщо ви не впевнені, що ваш контрагент надасть податкову накладну, радимо податковий кредит включити через додаток 8 до ПДВ-декларації за звітний період, в якому вона мала бути виписана.
   
   Аби остаточно розібратися з цією ситуацією, ми підготували і вже відправили письмовий запит у Міндоходів. Сподіваємося, вони добросовісно виконають свою роботу і нададуть нам чітку, правильну і законодавчо підтверджену відповідь на поставлене запитанням.
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
   
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Биба
25.06.13 09:03

Отправляла и я индивидуальный запрос в свою ГНИ .Ответ однозначный - 8 приложение подается "за звітний (податковий) період, в якому така накладна була складена (мала бути складена)". И 365 дней , по мнению налоговой, "здесь и мимо не пробегали".. Судимся:(((

Ответить
  • Влад
25.06.13 09:31

А ми ось здали податкову декларацію з ПДВ і подали додаток 8 по електронці. Декларація прийнята біля 20.00 вечора. А копії документів вже подати не могли, і подали наступного дня. У нас інспектор хоче забрати податквоий кредит. Будемо судитися.

Ответить
  • Аноним
25.06.13 09:31

Предоплата была в июле.Налоговую поставщик не выписал ( в телефонном режиме каждый день обещал).Жалобу подали в августе.Налоговая актом сняла наш н/к.Два суда в нашу пользу.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям