Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.02.14
1948 32 Печатать

В новой форме декларации по налогу на прибыль предприятия появилась возможность исправлять авансовые взносы

   В новій декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міндоходів від 30.12.2013р. № 872, з’явився новий розділ для самостійного виправлення помилок, допущених при розрахунку авансових внесків.
   
   Рядки 34-38 податкової декларації з податку на прибуток підприємства заповнюються у разі самостійного виправлення помилок шляхом уточнення показників податкової декларації з податку на прибуток підприємства відповідно до статті 50 Податкового кодексу України.
   
   Слід звернути увагу на те, що вказані рядки заповнюються у випадку, якщо виправлення сум авансових внесків відбувається і шляхом подання «уточнюючого розрахунку» (самостійної уточнюючої декларації), і шляхом здійснення уточнення сум авансових внесків через додаток «ВП», адже до картки платника податків в органах Міндоходів суми потрапляють безпосередньо з рядків 34-38 податкової декларації з податку на прибуток підприємства (заповнення лише рядків 09-12 додатка «ПВ» - недостатньо).
   
   Крім того, і податкова декларація з податку на прибуток підприємства, і додаток «ВП» доповнено таблицею «Дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків».
   
   У відповідних клітинках дванадцятимісячного періоду для сплати авансових внесків проставляються:
   
   у рядку 1 – позначка „+” напроти місяця(ів), авансові внески по якому(их) уточнюються (виправляються помилки);
   
   у рядку 2 – сума до та після уточнення (виправлення помилок) щомісячно.
   
   ДПІ у Деснянському районі ГУ Міндоходів у м.Києві
По материалам Налоги Украины
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • лошадь синяя
10.02.14 06:30

FUKS7777 от лашади синей ГИГАНТСКОЕ СПАСИБИЩЕ за помощь

Ответить
  • ван
10.02.14 06:46

Подскажите, а где найти саму новую форму декларации на прибыль?

Ответить
  • Бу-бух
10.02.14 08:00

ван, форма есть здесь http://buhgalter911.com/Res/Blanks/GNI/prib911.aspx

Ответить
  • ван
10.02.14 09:18

Бу-бух, спасибо.

Ответить
  • Ташик
10.02.14 09:36

А как же по ней сдавать, если в ОПЗ до сих пор нет???

Ответить
  • Александра
10.02.14 10:02

Ташик, чуть подождать... Чувствует моя душа, что после 10 февраля (когда отчитаются те, у кого считается КВАРТАЛЬНАЯ подача отчетности) или чуть позднее появится и в OPZ, и в программе органов Миндоходов - новая декларация... Уж очень сильно это вытекает из такой "цепочки" (кусочек из одной статьи): При цьому нагадуємо, що листом від 18.01.2014 р. № 1097/7/99-99-19-03-01-17 «Про податкову звітність з податку на прибуток» Міндоходів України рекомендувало платникам податку подавати податкову звітність до територіальних органів Міністерства доходів і зборів України за звітний (податковий) 2013 р. за новими формами, оскільки це дасть можливість правильно визначити податкові зобов’язання з податку на прибуток, що, відповідно, запобігатиме виникненню непорозумінь між контролюючими органами та платниками податків. В той же час, на ДОПОВНЕННЯ до вказаного листа Міндоходів України в листі від 29.01.2014 р. № 2191/7/99-99-19-03-01-17 «Про подання податкової звітності з податку на прибуток за 2013 рік» повідомило, що до запровадження прийняття декларацій з податку на прибуток підприємств в електронному вигляді за новими формами (затвердженими Міндоходів), платники цього податку мають МОЖЛИВІСТЬ подавати декларації за 2013 рік з ГРАНИЧНИМ терміном подання — 10 .......ЛЮТОГО........ 2014 року (за БАЗОВИЙ період календарний КВАРТАЛ) за старими формами (затвердженими Мінфіном). **********

Ответить
  • Ташик
10.02.14 10:25

Спасибо ) Знаю, что некоторые предприятия хотя и не подавали отчеты по прибыли в течение года, стараются отчитаться по 10.02. из-за неоднозначности трактовки законодательства (это же советовали и на семинаре). Будем ждать, но не хотелось бы откладывать на последний момент. Сегодня сказали, на выходных были проблемы с серверами налоговой, обрабатывают отчетность вручную в порядке очереди, вот квитанций по отчетам сданным в Пт до сих пор нет. Сплошная неопределенность...

Ответить
  • Лілу
10.02.14 12:36

Ну з рядком 1 - все зрозуміло. А от як це можна у рядку 2 таке зазначити, як вони прописали :"у рядку 2 – сума до та після уточнення (виправлення помилок) щомісячно" ? Як можна одночасно проставити дві суми - і "ДО" і "ПІСЛЯ" ??? Це як? Через кому, чи один над одним, чи підряд без коми ....? Може у кого є розумні думки з цього приводу? Підкажіть, будь-ласка.

Ответить
  • Александра
10.02.14 13:00

Лілу, для меня это тоже загадка (тоже думала над этим вопросом). А потом вспомнила, что в налоговой накладной в программе OPZ есть и сейчас два голубых поля (типа, одно выше, а второе под ним). Поживем - увидим, что придумают разработчики...

Ответить
  • Лілу
10.02.14 13:11

Александра, гарно дякую за увагу. А де саме такі два голубих поля у ПН ?

Ответить
  • Лілу
10.02.14 13:53

Александра, я перепрошую, але мені ще цікава саме Ваша думка з приводу того як заповнювати рядок 14-й Декларації по прибутку підприємств. у разі коли авансів (січень-грудень 2013) більше ніж вийшов податок за 2013 рік. Я, все ж таки, схильна ставити тут значення із мінусом , як і виходить значення за математикою тієї формули, що там (у р.14) наведена. Думаю, що мені повинно бути "по-барабану", що вони там не передбачили у цьому рядку особливої позначи "+,-".

Ответить
  • Александра
10.02.14 14:19

Лілу, В Налоговой накладной в программе OPZ в столбике 6 (Кількість (об'єм, обсяг) ) два поля...

Ответить
  • Александра
10.02.14 14:31

Лілу, Я придерживаюсь мнения, что надо показать лишь в пределах налога...Хотя это и звучит "убийственно". Объяснять очень долго... Попробую вкратце. Но придется УСЛОЖНИТЬ ситуацию, чтобы было понятно. Дело в том, что по НАЧИСЛЕННЫМ (обычным) авансовым платежам разрешили делать ЗАЧЕТ с уплаченными АВАНСОВЫМИ (по дивидендам). Например, авансовых обычных начислено 10.000. Авансовых на дивиденды начислено и уплачено тоже 10.000. Предприятие не платит обычные авансовые, так как ему сделали зачет. А налог за 2013 год получился 5.000. Если показать в 13 строке 10.000, то 5.000 выскочит для возврата. Реально это авансовый по дивидентам (который, якобы, надо вернуть), а для него уже не один год действует правило, что тот авансовый взнос по дивидендам, которому не хватило налога, переносится на следующий год и должен уменьшить налог следующих лет... Не знаю, поймете ли Вы меня, но аудиторы и бухгалтера, у которых есть и тот, и тот авансовый платеж, должны понять...

Ответить
  • доброжелатель
11.02.14 00:10

Александра, а откуда вы взяли, что в вашем примере авансовые обычные можно не платить? думаю в жизни это возможно только по решению суда.

Ответить
  • Ольга
11.02.14 07:27

В справке налоговой "ПУЛЬС" мне сообщили, что стр. 14 и стр.16 по формуле может быть и + и -. Поэтому требований ставить в пределах "авансов" никто не утверждает. Я поставила в стр.16 минус. Иначе этот аванс зависнет еще на год.

Ответить
  • Лю
11.02.14 09:13

у меня 16 строка тоже получается с минусом. по старой форме декларации. заплатили больше, чем получили прибыли к уплате за год и этот минус перепрыгивает в 33 строку как сумма для расчетов авансов. но авансы в 34 строке понятное дело не рассчитываются, потому что по идее прибыли к уплате нет, она же с минусом, то есть типа ноль. и получается никаких авансовых платежей в 2014 году.... кто же такое разрешит ....

Ответить
  • Ольга
11.02.14 09:36

Для Лю Стр 33 и 34 в старой форме декл. расчитывается ПО ДРУГОЙ ФОРМУЛЕ!!! Читайте письмо Миндоха про разрешение заполнять срарую форму пока нет новой

Ответить
  • Лілу
11.02.14 12:53

Александра, дуже Вам дякую! Щойно тільки змогла зайти у Коментарі. Я все дуже добре зрозуміла. (Підготовка в мене досить потужна - 17 років податкової служби, наразі - аудитор.) Але тут, саме у цьому питанні, і не потрібна така підготовка. А щодо "Дело в том, что по НАЧИСЛЕННЫМ (обычным) авансовым платежам разрешили делать ЗАЧЕТ с уплаченными АВАНСОВЫМИ (по дивидендам)." - то тут я не згодна - адже, насправді МДЗ такого не дозволила ні у своїх листах у вересні 2013 р ні у ЄБПЗ( тільки "клятвенно" обіцяла передбачити це у Декларації - і досі нічого немає, навіть у НОВІЙ формі!), тобто, МДЗ досі повністю ігнорує абзац 6 п. 57.1 ПКУ. Тому я би не ризикнула не сплачувати черговий платіж звичайного авансу, адже він платиться на зовсім окремий рахунок (тобто, не на той, на який платимо аванс на дивіденди). Але, я все ж таки схильна до проставлення у р. 14 показника із "мінусом". Бо інакше, як я покажу, що у мене є "надміру" сплачені суми у даному випадку?! Дуже Вам дякую за дискусію. Ваша думка мені важлива, бо чомусь бачу деяку схожість у мисленні.... І, взагалі, Ви мені нагадуєте одну із бувших моїх колег (розумницю, та дуже "копучу" у всіх питаннях , - із Деснянського р-ну).

Ответить
  • Александра
11.02.14 23:30

Доброжелателю, На примере одного нашего предприятия, которому наши засчитали в счет уплаты обычных авансовых ЧАСТЬ авансовых, уплаченных за дивиденды... Я уже месяцев восемь не работаю в консультационном, но бухгалтер "вычислила" мой кабинет и пришла с вопросом, а почему ей засчитали именно ЧАСТЬ, а не всю сумму... Пока нет времени разбираться (так как грузанули другой работой), но то, что зачет прошел хоть части, то это факт! Причем, как я поняла, он произошел АВТОМАТИЧЕСКИ, из-за этого и инспектор камералки, и инспектор, которая отвечает за ее карточку, не могут ей объяснить причины, почему зачлась ЧАСТЬ...

Ответить
  • Александра
11.02.14 23:34

Лилу І, взагалі, Ви мені нагадуєте одну із бувших моїх колег (розумницю, та дуже "копучу" у всіх питаннях:-))))) Мир тесен....)))))

Ответить
  • Александра
12.02.14 00:56

Доброжелателю, я тут посидела, поразмышляла и пришла к выводу, что...что-то мне бухгалтер не так рассказала... Явно ей перекинули часть авансового с дивидендов пока он числились как переплата (до момента подачи декларации). Короче, надо будет разбираться...

Ответить
  • Лілу
12.02.14 07:30

Александра, Щодо "Мир тесен...." я би зауважила: "Нет, прослойка наша узкая..." Успіхів Вам та гарного Дня!

Ответить
  • Лілу
12.02.14 07:35

Александра, Іще одне - я стурбована часом (у розумінні - годинами доби) Ваших останніх дописів у Коментарях : "01:34:42" та "02:56:44" ????!!!!!!!! Бережіть себе!

Ответить
  • Александра
12.02.14 08:12

Лилу, :-) Я - сова, кроме того иногда позволяю себе "перекимарить" час-другой сразу после работы....)))

Ответить
  • Александра
12.02.14 09:28

Только что увидела новое письмо Миндоходов от 07.02.2014 № 3194/7/99-99-19-03-01-17 ( в дополнение к письму от 29.01.2014) Там есть такое условие: значение рядка 13.5.1 приложения ЗП не должно превышать: ряд.11 + ряд.12 + налог от торговли ценных бумаг - (ряд.13.1 + ряд.13.2 + ряд.13.6 + 13.7) Кроме того указано, что в рядке 13.7 ставится ВСЯ сумма начисленных взносов за январь-декабрь 2013. *********** Явно Миндоходов пошло по ЛОЯЛЬНОЙ позиции...Ну, и слава Богу...)))

Ответить
  • Лілу
12.02.14 10:46

Александра, Щодо "Там есть такое условие: значение рядка 13.5.1 приложения ЗП не должно превышать: ряд.11 + ряд.12 + налог от торговли ценных бумаг - (ряд.13.1 + ряд.13.2 + ряд.13.6 + 13.7)" - але це лише "інструкція" щодо того як треба виконувати норму пп.153.3.4 ПКУ (тобто, аби не врахувати у зальному підсумку по рядку 13 (ЗП) суму більшу, ніж того дозволяє пп.153.3.4 ПКУ), але!!!! - знову ні слова про те як же, все-ж-таки, буде працювати абзац 6 п.57.1!!!! Тобто, виходить, що знову будемо платити весь 2014 рік аванси на дивіденди (під час їх виплати) і, при цьому, нічого не враховувати при сплаті звичайних авансів (тобто, їх треба також платити у повновизначеній декларацією сумі) як узгоджену суму.... А де ж тоді лояльність абз.6 п.57.1 ?- НЕЗРОЗУМІЛО... Більше того - ПРИКРО і СУМНО!

Ответить
  • Бу-бух
12.02.14 13:16

Александра, а все письмо Миндоходов от 07.02.2014 № 3194/7/99-99-19-03-01-17 можете выложить? может быть там еще что-то прояснится.

Ответить
  • Лілу
12.02.14 14:52

Бу-бух, цього листа викладено на сайті ГУ МДЗ у м. Києві : (http://kyiv.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/133036.html).

Ответить
  • Лілу
12.02.14 14:55

Для Бу-бух Лист Міністерства доходів і зборів України від 07.02.2014 №3194/7/99-99-19-03-01-17 "Про подання податкової звітності з податку на прибуток за 2013 рік" <витяг> <…> Відповідно до пункту 153.8 статті 153 Податкового кодексу України прибуток від операції з торгівлі у 2013 році цінними паперами, оподатковується за ставкою 10 відсотків. З метою дотримання вимог пункту 153.8 статті 153 Податкового кодексу, суми податкового зобов'язання з податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами за 2013 рік по деклараціях з податку на прибуток підприємства, банку та страховика, поданих за старими формами (затвердженими Мінфіном), буде заноситись до картки особового рахунку: з рядка 10 табл.1 та рядка 10 табл.2 Додатку ЦП поданого за формою, доведеною листом Міндоходів від 17.04.2013 №1423/7/99-99-19-03-01-17; з рядка 03.20 Додатку ЦП х 0,10 поданого за формою декларації з податку на прибуток підприємства, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 №1213. При цьому, значення рядка 03.20 Додатку ІД буде вважатись таким, що дорівнює нулю; з рядка 02.3 Додатку ЦП х 0,10 поданого за формою декларації з податку на прибуток банку, яка затверджена наказом Мінфіну від 21.12.2011 №1683. При цьому, значення рядка 02.3 Додатку ОД буде вважатись таким, що дорівнює нулю; з рядка 05.15 Додатку ЦП х 0,10 поданого за формою декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, яка затверджена наказом Мінфіну від 22.06.2012 №759. При цьому, значення рядка 05.15 Додатку ІД буде вважатись таким, що дорівнює нулю. Одночасно, розрахунок щомісячного авансового внеску з податку на прибуток, який має сплачуватись починаючи з березня 2014 року по лютий 2015 року включно, буде здійснюватись в автоматичному режимі та заноситись до картки особового рахунку платника таким чином у декларації з податку на прибуток підприємства, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 № 1213 (рядок 11 + рядок 12 + сума податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами - (рядок 13.1 + рядок 13.2 + 13.6 Додатка ЗП до рядка 13))/12; у декларації з податку на прибуток банку, яка затверджена наказом Мінфіну від 21.12.2011 №1683 (рядок 11 + рядок 12 + сума податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами - (рядок 14.1 + рядок 14.2 Додатка ЗП до рядка 14))/12; у декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, яка затверджена наказом Мінфіну від 22.06.2012 № 759 (рядок 04 + рядок 10 + сума податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами + рядок 10 табл.2 Додатка ЦП -рядок 14.1)/12. Підпунктом 153.3.4 пункту 153.3 статті 153 Податкового кодексу України передбачено, що у разі якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму податкових зобов'язань підприємства за податком на прибуток такого звітного періоду, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов'язань наступного податкового періоду, а при отриманні від'ємного значення об'єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов'язань майбутніх податкових періодів. З метою дотримання вимог пп. 153.3.4 Податкового кодексу щодо зменшення податкових зобов'язань з податку на прибуток на суму сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів розрахунок суми такого внеску буде перевірятись в автоматичному режимі з урахуванням наступного: у декларації з податку на прибуток підприємства, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 № 1213, значення рядка 13.5.1 Додатка ЗП не може перевищувати значення (рядок 11 + рядок 12 + сума податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами - (рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.6 + рядок 13.7 Додатка ЗП до рядка 13)); у декларації з податку на прибуток банку, яка затверджена наказом Мінфіну від 21.12.2011 №1683, значення рядка 14.5.1 Додатка ЗП не може перевищувати значення (рядок 11 + рядок 12 + сума податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами - (рядок 14.1 + рядок 14.2 + рядок 14.6 Додатка ЗП до рядка 14)); у декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, яка затверджена наказом Мінфіну від 22.06.2012 № 759, значення рядка 11 Декларації не може перевищувати значення (рядок 04 + рядок 10 + сума податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами - рядок 14 Декларації). Крім того повідомляємо, що сума нарахованих щомісячних авансових внесків з податку на прибуток за 2013 рік, яка враховується у зменшення податкових зобов'язань за 2013 рік, буде перевірятись в автоматичному режимі з урахуванням наступного: у декларації з податку на прибуток підприємства, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 № 1213, значення рядка 13.7 Додатка ЗП має дорівнювати сумі нарахованих платником щомісячних авансових внесків за січень-грудень 2013 року; у декларації з податку на прибуток банку, яка затверджена наказом Мінфіну від 21.12.2011 №1683, значення рядка 14.6 Додатка ЗП має дорівнювати сумі нарахованих платником щомісячних авансових внесків за січень-грудень 2013 року; у декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, яка затверджена наказом Мінфіну від 22.06.2012 № 759, значення рядка 14.2 Декларації має дорівнювати сумі нарахованих платником щомісячних авансових внесків за січень-грудень 2013 року. <…> Заступник Міністра А. Ігнатов

Ответить
  • Александра
12.02.14 20:09

Лілу, А де ж тоді лояльність абз.6 п.57.1 ?- НЕЗРОЗУМІЛО... Більше того - ПРИКРО і СУМНО! **** Я думала, что все же ПЕРЕКРОЮТ и отражение обычных авансовых - в пределах налога на прибыль... Вот, не оставляет меня эта мысль... И не потому, что я подлый человек, просто потому, что я такое вычитываю (фраза чем-то напоминает аналогичную из предыдущего законодательства, когда налог на прибыль...УМЕНЬШАЛСЯ на стоимость торговых патентов)... А на счет "зачета" авансовых от дивидендов, то у меня такое ощущение, что разработчик декларации.........просто забыл об обещании, данном в письме.... Другого объяснения придумать не могу...

Ответить
  • Бу-бух
13.02.14 07:23

Лілу, спасибо

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям