Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О начислении ЕСВ на суммы компенсации за неиспользованные дни ежегодного отпуска

О начислении ЕСВ на суммы компенсации за неиспользованные дни ежегодного отпуска



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 17.02.2015 р. № 3155/6/99-99-17-03-01-15
   
   Щодо нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористані дні щорічної відпустки

   
   <...> щодо порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) на суми компенсації за невикористані дні щорічної відпустки у разі переведення працівника на інше підприємство, в установу <...> в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Статтею 32 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) встановлено, що переведення працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість можливе лише за згодою працівника. Переведення працівника за його згодою на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду є підставою для припинення трудового договору (пункт п'ятий статті 36 КЗпП). Відповідно на новій роботі працівник укладає інший трудовий договір.
   
   Порядок нарахування та сплати єдиного внеску регулюється виключно Законом України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464).
   
   Пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону N 2464 визначено, що базою нарахування єдиного внеску для роботодавців та найманих працівників є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року N 108/95-ВР "Про оплату праці". Суми грошових компенсацій у разі невикористання, зокрема, щорічних (основної та додаткових) відпусток у розмірах, передбачених законодавством, є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.
   
   Відповідно до абзацу третього статті 24 Закону України від 15 листопада 1996 року N 504/96-ВР "Про відпустки" у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.
   
   Статтею 81 КЗпП врегульовано питання права працівників на щорічну відпустку у разі переведення на роботу з одного підприємства, установи, організації на інше місце роботи. Встановлено, що за бажанням працівників, переведених на роботу з одного підприємства, установи, організації на інше підприємство, в установу, організацію, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації, щорічна відпустка повної тривалості надається до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення.
   
   Якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, повністю або частково не використав щорічні основну та додаткові відпустки і не одержав за них грошову компенсацію, то до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи.
   
   Отже, у разі переведення на роботу на інше підприємство працівник має право на отримання грошової компенсації за не використані ним дні щорічних відпусток або грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням може бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.
   
   Статтею 116 КЗпП визначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Підприємство, що нараховує та перераховує грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку, є страхувальником, який зобов'язаний нарахувати, утримати та сплатити єдиний внесок і відобразити проведені нарахування у звіті <...>.
   
   Отже, для нового роботодавця сума отриманої компенсації за відпустку, не використану працівником на попередньому місці роботи, не є базою нарахування та утримання єдиного внеску.
   
   
   
   Голова
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям