Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про оподаткування ПДВ операцій з погашення кредиторської заборгованості за рішенням суду, якщо термін позовної давності минув (Лист ДФСУ від 11.07.17 р. № 1110/ІПК/15-32-12-02-09 )

Про оподаткування ПДВ операцій з погашення кредиторської заборгованості за рішенням суду, якщо термін позовної давності минув (Лист ДФСУ від 11.07.17 р. № 1110/ІПК/15-32-12-02-09 )

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 11.07.2017 р. N 1110/ІПК/15-32-12-02-09

Про оподаткування ПДВ операцій з погашення кредиторської заборгованості за рішенням суду, якщо термін позовної давності минув

1. Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року N 2755-VI, із змінами і доповненнями (далі - ПКУ), розташоване на митній території України (підпункти "а" і "б" пункту 185.1 статті 185 ПКУ).

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ).

Підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Враховуючи зазначене, операція з відчуження нерухомого майна (нежитлових приміщень) за рішенням суду є об'єктом оподаткування ПДВ, за якою мають бути визначені податкові зобов'язання. Дата виникнення податкових зобов'язань визначається за правилом першої події, а база оподаткування визначається відповідно до вимог пункту 188.1 статті 188 ПКУ.

2. З огляду на зміст звернення, відповідно до договору N 64-П/2013 від 27.08.2013 на постачання преса ПБ7730 постачальник - платник ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати (перша подія) визначив податкові зобов'язання з ПДВ, виходячи з суми попередньої оплати покупцем, та склав податкові накладні. Та надалі умови договору не було виконано, а саме не здійснено постачання товару протягом терміну позовної давності.

Відповідно до пункту 198.3 статті 198 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

При цьому згідно з п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Разом з тим слід приймати до уваги термін позовної давності, встановлений Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року N 435-IV, зі змінами та доповненнями (далі - ЦКУ). Статтею 257 ЦКУ встановлено, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Тобто у разі, якщо після сплину 1095 днів відбувається погашення кредиторської заборгованості (відчуження нерухомого майна) за рішенням суду, платник-постачальник не має підстав відкоригувати податкові зобов'язання.

 

Крім того, у разі попередньої оплати товарів/послуг, які в межах терміну позовної давності не були поставлені, факт придбання таких товарів/послуг, як це передбачено пунктом 198.3 статті 198 ПКУ, відсутній та, відповідно, відсутнє право платника на податковий кредит за такими товарами/послугами.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям